AcasăStiri generaleExpoziţia foto-documentară 'Un Principe al Coroanei României, Nicolae' - vernisată la Muzeul...

Expoziţia foto-documentară ‘Un Principe al Coroanei României, Nicolae’ – vernisată la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziţia foto-documentară ‘Un Principe al Coroanei României, Nicolae’, prin care se marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea celui de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, s-a deschis vineri în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni.

‘Expoziţia pe care Muzeul Naţional Cotroceni ne-o propune poate fi privită drept o invitaţie de a descoperi şi a cunoaşte în profunzime amănunte despre viaţa Principelui Nicolae al României, despre copilăria şi cariera sa, dar şi despre provocările şi schimbările care s-au desfăşurat în timpul în care acesta a devenit o figură centrală în peisajul social şi politic’, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Culturii Diana Baciuna.

La rândul său, directorul ştiinţific al Muzeului Cotroceni, dr. Ştefania Dinu, a făcut o trecere în revistă a proiectului expoziţional care evocă aspecte relevante din biografia Principelui Nicolae al României (născut în 1903, a murit în Spania, la Madrid, în 1978), de la momente ale copilăriei în Familia Regală la rolul său politic ca membru al Regenţei, precum şi activităţi importante desfăşurate în ţară şi în perioada de exil.

‘Aşadar, vă prezentăm povestea Principelui Nicolae, ‘un principe de poveste’, pe care l-am numi acum foarte ‘cool’. Era dandy, îi plăcea viteza, iubea automobilele, era aviator, iubea sportul. Şi faptul că mâine se împlinesc 120 de ani de la naşterea lui ne-a dat această ocazie de a-l readuce în atenţia publică’, a precizat Dinu.

Istoricul şi-a exprimat speranţa ca osemintele Principelui Nicolae al României să fie aduse ‘cât de curând în ţară’, dată fiind dorinţa acestuia de a reveni în pământul patriei.

Vernisajul expoziţiei, al cărui amfitrion a fost directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Ana Maria-Ludatser, a fost deschis de un moment muzical susţinut de eleva Colegiului Naţional de Arte ‘Dinu Lipatti’ Saviana Rusu (soprană), care, acompaniată la pian de profesorul îndrumător Andrei Ştefan Racu, a interpretat ‘Marşul triumfal al Aviaţiei Române’, dedicat Principelui Nicolae.

Pe panourile foto-documentare amplasate în Salonul Cerchez sunt prezentate naşterea şi copilăria Principelui Nicolae al României (1903 – 1918), anii de şcoală la Colegiul britanic Eton (1919 – 1921), activitatea în cadrul Marinei regale britanice (1923 – 1926), vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii (1926), pasiunea pentru automobilism, Moartea Regelui Ferdinand I (iulie 1927), activitatea Regenţei, prezenţa la evenimente oficiale în perioada 1927 – 1930, instituirea şi activitatea Regenţei (iulie 1927 – iunie 1930), Restauraţia (1930 – 1940).

De asemenea, sunt reflectate relaţiile dintre Regele Carol al II lea şi Principele Nicolae (1930 – 1937), excluderea din Familia Regală (aprilie 1937), pasiunea pentru aviaţie şi sport a principelui, căsătoria morganatică (1931), activitatea din exil (1937 – 1945), activitatea din exil conform documentelor din arhiva CNSAS (1945 – 1960).

Expoziţia reuneşte tablouri cu Principele Nicolae din patrimoniul Muzeului Naţional Peleş şi al Muzeului Naţional Militar Regele Ferdinand şi din colecţii particulare, ca şi obiecte care i-au aparţinut, precum Brevetul de aptitudine (Brevetul de aviator) şi casca de piele purtată de acesta.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 17 septembrie, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00 – 17,00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 şi 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original – carte de identitate sau paşaport.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.

Potrivit Muzeului Naţional Cotroceni, după moartea Regelui Ferdinand I şi renunţarea de către Carol la calitatea de principe moştenitor, Principele Nicolae al României a deţinut funcţia de membru al Regenţei, postură în care a desfăşurat diverse activităţi cu caracter politic, reprezentând ţara în numele Regelui Mihai I, care avea 6 ani.

Odată cu restauraţia Regelui Carol al II-lea, Nicolae a fost numit inspector al Armatei, Marinei şi Aeronauticii, timp în care a avut reşedinţa oficială la Palatul Cotroceni.

A fost pasionat de aviaţie, automobilism şi sport, fiind prezent la curse de maşini şi întreceri sportive în ţară şi străinătate.

De asemenea, în perioada exilului a avut o activitate politică importantă, finanţând şi patronând diverse instituţii culturale, fiind însă permanent supravegheat de serviciile speciale de informaţii în anii 1937 -1945 şi, mai apoi, de Serviciul de Informaţii Externe al regimului comunist.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks