Expoziţia fotografică itinerantă ‘Noi, Poporul/We the People’, care marchează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost vernisată, miercuri seara, la Craiova.
Evenimentul de lansare a inclus vizionarea expoziţiei în Piaţa Mihai Viteazul, urmată de deschiderea oficială organizată la Muzeul Naţional de Artă din Craiova.
Ataşatul cultural al Ambasadei SUA, William J. O’Connor, a subliniat semnificaţia pe care o are titlul expoziţiei de fotografie.
‘Ne dorim ca această expoziţie să fie la fel de deschisă şi accesibilă tuturor precum sunt beneficiile parteneriatului nostru. Cred că vom reuşi. Imaginile prezentate au surprins interacţiunea dintre naţiunile noastre şi în acelaşi timp vorbesc despre prietenie şi parteneriatul nostru şi despre cum două popoare pot obţine realizări împreună. (…) Titlul expoziţiei ‘We the People’ provine din preambulul Constituţiei Statelor Unite şi l-am ales pentru a sărbători elementul care a făcut totul posibil, elementul uman’, a spus William J. O’Connor.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a referit la relaţiile economice şi culturale pe care oraşul le are cu Statele Unite ale Americii.
‘Alegerea Craiovei ca punct de plecare al acestei expoziţii simbol reprezintă pentru noi o recunoaştere a bunelor relaţii între Craiova şi Statele Unite. (…) Expoziţia fotografică are valoare istorică, este o mărturie a relaţiilor diplomatice, de securitate, economice, culturale, un bilanţ al celor 25 de ani de Parteneriat Strategic’, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Dorin-Cosmin Vasile, a reamintit faptul că primul şef al Misiunii diplomatice a României în SUA a fost un craiovean, doctorul Constantin Angelescu, iar prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a menţionat contribuţia celor peste 100.000 de emigranţi români la dezvoltarea Statelor Unite.
Ministrul consilier – Unitatea Arhive Diplomatice a MAE, Doru Gheorghe Liciu, a făcut referire la numeroasele domenii ale colaborării româno-americane, vizibile inclusiv la Craiova.
‘Această expoziţie reprezintă un parcurs în imagini al ultimilor 25 de ani de relaţii româno-americane (…). Şi acest parcurs este vizibil în oraşul Craiova, care a evoluat fantastic din punct de vedere economic prin prezenţa firmei Ford. Acest parteneriat este substanţiat prin facilităţile defensive de la Deveselu şi Baza multinaţională NATO de la Craiova’, a precizat Doru Gheorghe Liciu.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a vorbit, la rândul său, despre mesajul pe care îl transmit fotografiile reunite în expoziţia itinerantă.
‘Expoziţia de astăzi a reuşit să comprime diverse tipuri de fotografie (…). Am văzut astăzi, într-un mix perfect (…) cuprinse toate stările pe care cei 25 de ani de parteneriat strategic ar putea să le treacă. Avem acolo bucurie, avem acolo efort, avem acolo colaborare, avem acolo parteneriat economic, parteneriat militar şi, nu în ultimul rând, avem bucuria pe chipurile românilor. Cred că, în esenţă, asta ar trebui să fie concluzia ultimului sfert de secol: bucurie, bucuria poporului, bucuria românilor (…). În urmă cu 25 de ani, am pus primii piloni ai unei noi ere în România’, a afirmat Claudia Nicolae.
Expoziţia, care se axează pe tema ‘Noi, Poporul’/’We the People’, faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite, se doreşte un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american.
‘Această colecţie de interacţiuni între cele două naţiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite şi România este accesibil tuturor. Este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod’, precizează organizatorii.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii, iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe cu 13 fotografii.
Expoziţia fotografică va putea fi văzută la Craiova, dar şi în alte oraşe, până în aprilie 2023.
* Craiova: 17 august – 19 septembrie;
* Timişoara: 23 septembrie – 24 octombrie;
* Cluj-Napoca: 28 octombrie – 5 decembrie;
* Sibiu: 9 decembrie 2022 – 9 ianuarie 2023;
* Iaşi: 13 ianuarie – 13 februarie 2023;
* Constanţa: 17 februarie – 20 martie 2023;
* Bucureşti: 24 martie – 24 aprilie 2023.
Evenimentul este organizat de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.