Universitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi, prin Facultatea de Litere, în colaborare cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, a organizat, luni, vernisajul expoziţiei ‘Galaţiul de altădată’, ce conţine fotografii ale principalelor obiective din oraş, aflate în arhiva fotografică a Agenţiei.
Evenimentul se încadrează în manifestările organizate cu ocazia Zilelor Universităţii. Expoziţia, găzduită în holul instituţiei de învăţământ superior, cuprinde fotografii ale oraşului, realizate în intervalul 1947-1998, de fotoreporterii Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, fotografii care au beneficiat de un proces de digitalizare, început în 2014.
‘Cu ocazia aniversării a 74 de ani de învăţâmânt superior la Galaţi, ne întâlnim aici la vernisarea unei expoziţii inedite pentru parteneriatul dintre Facultatea de Litere a Universităţii ‘Dunărea de Jos’ şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, o expoziţie-document care se numeşte ‘Galaţiul de altădată’ şi care cuprinde fotografii făcute de fotoreporterii AGERPRES în perioada 1947-1998. Sunt fotografii document pentru că scot în evidenţă un oraş care tocmai ieşise dintr-un lung şir de catastrofe culminând cu 25-26 august 1944, când trupele germane în retragere au minat şi aruncat în aer tot centrul istoric al acestui oraş, şi cu instaurarea regimului comunist, care a adus schimbări fundamentale, inclusiv în oraşul de la Dunăre, cu plecarea unei importante părţi a populaţiei oraşului, evrei, greci, armeni şi venirea altor oameni din satele şi judeţele din jur odată cu începerea construcţiei combinatului siderurgic’, a declarat conf univ dr Cătălin Negoiţă, de la Facultatea de Litere.
Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei Naţionale AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae, a mulţumit gazdelor pentru ideea inedită a organizării acestei expoziţii, dar şi pentru parteneriatul dintre instituţia de învăţământ superior şi agenţie.
‘Mulţumesc pentru o idee atât de inedită pentru universitate şi în relaţia cu noi. Într-adevăr, 74 de ani de performanţă în educaţie ne onorează şi pe noi ca agenţie şi am reuşit să găsim împreună în arhiva AGERPRES imagini care vă fac cinste şi imagini care onorează oraşul şi, înainte de toate, cred că istoria, tradiţia ne formează ca o apartenenţă în fiecare loc şi în fiecare moment. Este până la urmă, o simbioză între imagine şi cuvinte. Dacă un cuvânt construieşte, clădeşte, pentru că noi, jurnaliştii, folosim cuvinte, vorbim aici de jurnaliştii de presă scrisă, de agenţii de presă, imaginea vine şi completează, şlefuieşte acest text, dar înainte de toate imaginea rămâne cea mai fidelă dovadă a unei istorii, mai ales la Agenţia Naţională Presă AGERPRES. În arhiva AGERPRES imaginile sunt neatinse mecanic, singurele intervenţii sunt de lumină sau de contur, în rest, aşa cum le puteţi vedea, aşa au fost surprinse de colegii noştri şi cred că aceasta este cea mai puternică avere pe care o are agenţia atunci când scoate la iveală pentru cei interesaţi, pentru cei care aparţin acelor locuri fiecare obiect, fiecare clădire, fiecare loc, care să aducă aminte de istoria, tradiţia locului respectiv. Mă bucur că am început cu această expoziţie şi sunt convinsă că parteneriatul va continua şi cu alte idei şi vă felicit pentru cei 74 de ani de educaţie’, a spus Claudia Victoria Nicolae.
La rândul său, rectorul Universităţii ‘Dunărea de Jos’, prof univ dr ing Puiu Lucian Georgescu, a subliniat necesitatea schimbului permanent de idei între instituţii şi comunitate, astfel de expoziţii reprezentând un liant în acest sens.
‘Mulţumesc pentru ideea unei asemenea expoziţii, care combină graţia artistică a studenţilor noştri de la Arte cu amintirile istorice în imagini nealterate despre zeci de ani de viaţă în această urbe, în care universitatea este o cetate în cetate, dar cetatea noastră nu are niciun zid. Există posibilitatea unui schimb permanent şi noi avem obligaţia morală să facem acest lucru….Această expoziţie este legată de cei 74 de ani de existenţă ai universităţii noaste’, a afirmat Georgescu.
Pe 20 martie s-au împlinit 74 de ani de când s-a folosit pentru prima dată denumirea de ‘Universitate’ într-un act oficial (Decretul Consiliului de Stat din 20 martie 1974), ce a consfinţit unirea Institutului Politehnic cu Institutul Pedagogic, existente deja în oraşul de la Dunăre.
Expoziţia face parte dintr-o serie itinerantă, realizată de AGERPRES, cu ocazia împlinirii a 133 de ani de la înfiinţarea Agenţiei. Ea va rămâne spre vizitare în holul Universităţii până pe 21 aprilie. AGERPRES / (AS – autor: Dan Paic, editor: Marius Frăţilă)