Senatul găzduieşte, începând de marţi, cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei, expoziţia ‘Goya, 275 de ani de la naştere’, care include 30 de gravuri ale artistului din colecţia avocatului George Şerban.
Gravurile au fost expuse în luna martie la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi şi în luna iulie la Muzeul Bistriţa.
‘Îmi face o deosebită plăcere că această expoziţie are loc astăzi la Bucureşti, în paralel cu o expoziţie care este găzduită de Muzeul Arheologic din Madrid – ‘Tezaure arheologice româneşti, rădăcini dacice şi romane’. Sunt două expoziţii foarte importante care definesc bunele relaţii între România şi Spania, într-un an aniversar ca acesta, când sărbătorim 140 de ani de relaţii diplomatice. (…) În afara faptului că Goya este recunoscut ca pictor pentru talentul său, el a fost un important cronicar al epocii sale, iar gravurile şi picturile ne apropie de Spania acelor vremuri – tranziţia între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, o Spanie plină de contraste, în plin proces de transformare, în ceea ce priveşte obiceiurile politice, economice şi sociale. Goya a avut o viziune critică asupra realităţii. (…) Poate, din acest motiv, nu a fost bine înţeles în vremea sa. Pentru mine este o onoare să aduc acest omagiu lui Goya, la 275 de ani de la naşterea sa, prin această expoziţie de la Bucureşti’, a afirmat, la deschiderea expoziţiei, ambasadorul Spaniei în România, Manuel Larrotcha.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a scris, în catalogul expoziţiei, că, de la începutul mandatului său, şi-a afirmat dorinţa de a deschide cât mai larg porţile instituţiei atât fizic, cât şi virtual.
‘Senatul nu trebuie să fie un loc închis, greu accesibil cetăţenilor, ci trebuie să se bucure de o cât mai mare popularitate. Poate, cel mai bun mijloc şi motiv de a ne călca pragul este arta, pentru că arta creează punţi şi făureşte legături, între oameni şi instituţii deopotrivă. În acest context, în luna octombrie, găzduim în Senat expoziţia ‘Goya, 275 de ani de la naştere’, cu gravuri semnate de Francisco de Goya, acest exponent marcant al Romantismului şi al curentului Rococo, care au dominat arta şi cultura europeană în secolele XVIII şi XIX. Organizarea expoziţiei la Senat are şi o simbolistică aparte, aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Spania, un adevărat partener strategic al României, atât prin împărtăşirea de valori comune în cadrul NATO şi Uniunii Europene, cât şi prin faptul că aceasta găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi de români din afara graniţelor. Sper ca acest eveniment să unească şi mai mult legăturile dintre aceste două ţări spre binele cetăţenilor din ambele state’, a transmis Dragu.
Expoziţia, organizată de Ambasada Spaniei la Bucureşti, Senat şi Muzeul Naţional Brukenthal, va putea fi vizitată la Palatul Parlamentului până pe 20 octombrie.