Expoziţia ‘Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute’ se va deschide joia viitoare, în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).
Potrivit unui comunicat al MNIR transmis joi AGERPRES, expoziţia reprezintă o premieră pentru muzeu, fiind pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR – realitate virtuală şi AR – realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic.
‘Au fost alese două situri reprezentative (deopotrivă prin semnificaţia descoperirilor efectuate în cadrul lor, dar şi prin prezenţa unor artefacte de excepţie provenite de aici în colecţiile muzeului nostru şi ale altor instituţii de profil din România): necropola de incineraţie din epoca bronzului de la Cîrna (judeţul Dolj, în sud-vestul României) şi cetatea romano-bizantină de la Nufăru (judeţul Tulcea, în sud-estul României), ambele situate în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde se păstrează (încă) peisaje arheologice cu totul deosebite’, se precizează în comunicat.
Deschisă în contextul celebrării a 50 de ani de la înfiinţarea MNIR, cel mai important muzeu cu tematică arheologico-istorică din ţara noastră, expoziţia este organizată în cadrul proiectului european multianual ‘e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării’, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul transnaţional Interreg – Dunărea.
Proiectul este coordonat de Universalmuseum Joanneum – Graz (Austria) şi este derulat în cooperare cu muzee naţionale de istorie din Slovenia şi Ungaria, precum şi cu alte instituţii culturale, muzeale, de învăţământ superior şi cercetare din Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Serbia şi Slovacia.