Expoziţia de fotografie de război ‘Ucraina. Viaţa din faţa tancurilor’, semnată de jurnalistul AGERPRES Cristian Lupaşcu, a fost vernisată, vineri, în cadrul Congresului Internaţional al Universităţii Apollonia din Iaşi.
Cele 30 de fotografii expuse sunt doar o parte din miile de frânturi de imagini ale războiului din Ucraina văzute şi surprinse de jurnalistul AGERPRES începând din martie 2022 până în ianuarie 2023 în Borodianka, Irpin, Bucea, Kiev, Harkov, Cernihiv, Jitomir sau Bahmut.
‘Înainte de toate, sunt jurnalist şi am înţeles din primul moment dorinţa colegului meu Cristian Lupaşcu de a fi în mijlocul evenimentelor (…) Astfel, pe 2 martie 2022 a fost prima oară când a plecat în Ucraina. Nu i-a fost uşor. A dormit în săli de sport, ringuri de box, în maşină, în timp ce sirenele sunau în permanenţă. Ca orice jurnalist, colegul meu şi-a dorit să fie în mijlocul evenimentelor şi să lase mai departe ceea ce, de altfel, Agenţia Naţională de Presă AGRPRESĂ lasă istoriei câte un filon al fiecărui moment. Pe 27 martie, AGERPRES celebrează 134 de ani de la înfiinţare. Avem o istorie în spate, dar şi o arhivă de peste 4,5 milioane de fotografii. Încercăm, inclusiv în astfel de evenimente, să le aducem în atenţia publicului larg’, a declarat, în timpul vernisajului, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.
Fotografiile expuse la Iaşi au impresionat publicul şi nu puţine au fost persoanele care l-au întrebat pe corespondentul Cristian Lupaşcu cât de real este războiul dus la graniţele României.
‘Fiecare zi a războiului din Ucraina are o poveste tristă, aşa că fotografiile au o încărcătură emoţională foarte puternică întrucât sunt cadre din cimitir, fotografii cu tancuri, fotografii cu poduri, case şi blocuri distruse. Am surprins imagini cu o femeie care a fost nevoită să îşi îngroape temporar tatăl în curte. Oraşul era ocupat temporar de armata rusă, iar de teamă ca nu cumva câinii să îl mănânce l-a îngropat sub stratul de zarzavat. Sunt situaţii foarte triste. Cea mai marcantă poveste a fost cea a unui poliţist din Borodianka, care ieşea din tură când a văzut o bombă căzând în zona casei sale. Când a ajuns acasă, casa nu mai exista. Acolo se aflau mama, tata, soţia, copilul de un an, fratele şi bunica. Atunci mi-am dat seama cât de important este să preţuim viaţa. Cu regret spun că ucrainenii ştiu mai mult decât noi să preţuiască viaţa’, a afirmat corespondentul AGERPRES Cristian Lupaşcu.
Expoziţia poate fi văzută până duminică, la etajul doi al Palas Mall din Iaşi.
Cristian Lupaşcu este jurnalist AGERPRES din anul 2006. De la începutul războiului a efectuat opt deplasări în Ucraina, în perioada martie 2022 – ianuarie 2022. AGERPRES / (A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)