AcasăStiri generaleExpoziţie de fotografii cu seniori care fac voluntariat în comunitate - vernisată...

Expoziţie de fotografii cu seniori care fac voluntariat în comunitate – vernisată vineri, în Herăstrău

Expoziţia de fotografie ‘Generaţii’, cu seniori care îndrumă copiii din diverse comunităţi, împărtăşindu-le experienţa şi pasiunile lor la ateliere şi cluburi, va fi vernisată vineri, în Herăstrău, la Roaba de Cultură, informează Fundaţia Regală Margareta a României.

Fotografiile sunt o colecţie de momente surprinse la Centrul Generaţii din Bucureşti. De asemenea, expoziţii asemănătoare au loc simultan în alte 14 localităţi, unde proiectele intergeneraţionale din anul şcolar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii, detaliază sursa citată.

Evenimentul din Bucureşti începe la ora 17,00 şi include ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generaţii, un program artistic oferit de bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României, o tombolă cu premii constând în cărţi pentru copii oferite de Editura Litera şi alte surprize pentru copii şi bunici. Expoziţia fotografică din Herăstrău este deschisă publicului până duminică.

‘Generaţii’ face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergeneraţională şi îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susţinute de Fundaţia Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea şi complementaritatea relaţiilor dintre cei tineri şi cei în vârstă, precum şi importanţa şi rolul pe care fiecare generaţie îl are în crearea unei societăţii sustenabile.

Expoziţia va avea loc simultan şi în alte 14 localităţi din ţară, acolo unde copiii şi seniorii participă la activităţi intergeneraţionale, în scopul susţinerii şcolare, dar şi al dezvoltării vocaţionale sau personale, finanţate prin programul naţional ‘Centrele Generaţii’. Imaginile, emoţiile şi relaţiile intergeneraţionale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip şcoală după şcoală din fiecare comunitate de către Ana Călin şi Franco Godini.

Rezultatele unui studiu naţional realizat de Fundaţia Regală Margareta a României relevă faptul că ‘aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională’.

În acelaşi timp, rata abandonului şcolar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluţie la aceste două probleme, Fundaţia a dezvoltat o metodologie intergeneraţională bazată pe schimbul reciproc de valori şi experienţe, pe nevoia tinerilor şi a copiilor de modele pozitive şi pe dorinţa seniorilor de a se menţine activi în comunitate. Metoda intergeneraţională presupune implicarea seniorilor în activităţi de pregătire şcolară, cluburi şi ateliere educaţionale, cercuri vocaţionale şi sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiaşe care frecventează centrele sociale de tip şcoală după şcoală.

Începând cu 2015, metoda intergeneraţională a fost implementată în 31 de centre de zi, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2.000 de copii de şcoală primară şi gimnazială.

În anul şcolar 2020-2021, activităţile intergeneraţionale s-au desfăşurat atât în cadrul centrelor, cât şi în mediul online.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susţinut ateliere online pentru copiii din Centrele Generaţii şi au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoştinţe şi experienţă între generaţii o aduc societăţii. Personalităţi precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu şi Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaş, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu şi solistul Gabriel Cotabiţă au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar şi provocările şi privilegiile asumate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks