O expoziţie temporară, cuprinzând 24 de icoane pe lemn confiscate din schituri şi mănăstiri în timpul regimului comunist, va fi vernisată, joi, la Muzeul Vrancei, a informat instituţia.
‘Este vorba despre 24 de icoane pe lemn de diferite dimensiuni şi stiluri artistice, icoane ajunse în inventarul Muzeului Vrancei în 1979, din partea Miliţiei, cu menţiunea ‘icoane confiscate’. Muzeografii nu au primit alte explicaţii, din acest motiv icoanele au fost depozitate şi păstrate pentru vremuri mai bune. Constatând că aceste vremuri au venit, instituţia le-a readus la viaţă cu ajutorul Laboratorului de restaurare şi conservare, pentru a le putea expune publicului. Judecând în context istoric, ştim că prin Decretul nr. 410/1959, majoritatea schiturilor şi mănăstirilor din România au fost închise. În acel moment, o parte dintre icoanele de patrimoniu au ajuns în colecţii şi muzee, la parohii sau în depozitele protoieriilor şi ale episcopiei, iar alte icoane au fost salvate de preoţi şi creştini, la casele lor. Au mai fost şi icoane furate. Mai ştim din dosarele desfiinţatelor schituri şi mănăstiri aflate la Arhiva Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei că Miliţia Regională Galaţi, de care depindea fostul Judeţ Putna, s-a întrecut pe sine şi a organizat în anii ’60-’70 razii de confiscare a bunurilor de patrimoniu aflate la parohiile care aveau în grijă aşezămintele monahale închise. Aşa au ajuns în mâinile miliţienilor icoane, obiecte de cult şi piese de aur şi argint din salba Icoanelor Făcătoare de Minuni de la Lepşa şi Valea Neagră etc. Printre acestea şi icoanele ‘oferite’ în 1979 Muzeului Vrancei de fosta Miliţie’, au transmis reprezentanţii Muzeului Vrancei.
Potrivit sursei citate, alături de cele 24 de icoane, va fi expus şi pomelnicul triptic al fostei Mănăstiri Vizantea şi, pentru prima dată, pomelnicul triptic al Schitului Dălhăuţi.
Prezenţa în sală se va face cu respectarea normelor impuse de legislaţia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)