test
AcasăStiri generaleExpoziţii despre arta sacră şi tradiţiile populare din Alba, organizate la Veneţia

Expoziţii despre arta sacră şi tradiţiile populare din Alba, organizate la Veneţia

Două expoziţii despre arta sacră, etnografia şi tradiţiile populare din judeţul Alba sunt deschise la Veneţia, la galeriile Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, timp de o săptămână, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, de către Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.

‘Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ organizează, în perioada 12 – 19 aprilie 2023, în galeriile din Veneţia ale institutului român, proiectul ‘Şcoala de Artă Sacră de la Alba Iulia”, se menţionează în comunicat.

Proiectul cuprinde expoziţia ‘Arta mozaicului antic şi bizantin’ şi o expoziţie de fotografie, pictură şi icoane pe sticlă, intitulată ‘Etnografie şi tradiţii populare din Judeţul Alba’.

‘Expoziţia ‘Arta mozaicului antic şi bizantin’ ilustrează activitatea didactică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia – Secţia de Artă Sacră şi cuprinde lucrări în mozaic, realizate de către studenţi, imagini foto-document cu detalii despre ornamentica şi tehnica mozaicului pavimentar antic şi bizantin, fotografii cu lucrări realizate de studenţi, inclusiv cu focalizarea unor detalii tehnice, precum şi picturi în tehnica icoanei pe sticlă, realizate după mozaicuri din zona Veneţiei şi Ravenna’, precizează sursa citată.

Cea de-a doua expoziţie, ‘Etnografie şi tradiţii populare din Judeţul Alba’, cuprinde icoane şi picturi în tehnica temperă pe sticlă, cu foiţă de aur şi argint, realizate de lect. univ. dr. Simona-Teodora Roşca-Neacşu, şi fotografii realizate în judeţul Alba de Vasile Sârb, fotograf al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena’.

Miercuri, 19 aprilie, în cadrul expoziţiei va avea loc un workshop de artă sacră, în baza documentării realizate la Veneţia, Ravenna şi în alte centre reprezentative pentru arta bizantină, în călătoria efectuată atât cu prilejul expoziţiei, cât şi în primul semestru al anului universitar 2022-2023 sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Albu. La workshop, care va fi deschis pentru public, vor participa şi studenţi şi absolvenţi ai facultăţii aflaţi la studii în Italia în cadrul unor schimburi universitare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks