Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş şi Grădina Botanică universitară împlinesc în această săptămână 75 de ani de la înfiinţare.
‘Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş se constituie într-un model instituţional de învăţământ superior de specialitate, remarcându-se în plan naţional prin aspecte ce ţin de infrastructură, mod de organizare a pregătirii, centrarea cu adevărat a învăţământului pe student, accesul studenţilor la diversele facilităţi oferite într-un campus universitar compact. Comunitatea academică sărbătoreşte, în perioada 6-7 iulie 2023, 75 de ani de învăţământ farmaceutic târgumureşean şi 75 de ani de la înfiinţarea Grădinii botanice universitare. Aniversarea cu dublă semnificaţie îşi propune omagierea unei istorii de 75 de ani în care s-au împletit evenimente, fapte şi destine’, a anunţat, luni, UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit UMFST Târgu Mureş, în 1948 a fost înfiinţată cu învăţământ exclusiv în limba maghiară, începând cu anul 1962, facultatea a funcţionat bilingv, iar de atunci şi până în prezent cu excepţia unei sincope între anii 1986-1990, învăţământul farmaceutic din Târgu Mureş s-a dezvoltat continuu şi constant.
‘Azi, într-o clădire modernă, cu săli de curs, amfiteatre şi laboratoare dotate la standarde europene, cu o suprafaţă totală de aproximativ 6000 m˛, îşi desfăşoară activitatea un număr de 60 de cadre didactice proprii Facultăţii de Farmacie ce instruiesc cu pasiune şi dedicare studenţii de la trei programe de licenţă: Farmacie – Linia Română, Linia Maghiată, Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic şi Chimie medicală. Trei programe de masterat: Biotehnologie medicală -LM, Calitatea medicamentului, alimentului şi mediului, Cosmetologie şi dermofarmacie, din toamnă adăugându-se acestora un program de licenţă nou: Asistenţă de farmacie, la extensia din Bistriţa, respectiv un program de master nou – Medicamentul de la uz la abuz. Farmacovigilenţă şi reglementare’, a precizat UMFST.
Grădina botanică prezintă un specific aparte, deoarece aici sunt aclimatizate în sistem natural peste 1.000 de specii de plante de peste tot din lume, provenite din diverse biotopuri, specii valoroase din punct de vedere medicinal şi ornamental.
‘În sprijinul activităţii didactice şi de cercetare pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cadre didactice, a fost realizat Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice, care oferă infrastructura necesară celor pasionaţi de lumea plantelor şi, în acelaşi timp, se constituie într-un centru de microproducţie pentru produse vegetale inovative’, a arătat UMFST Târgu Mureş.