Vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a evidenţiat, marţi, la o dezbatere, importanţa folosirii farmaciilor, care există la nivelul fiecărei comunităţi, pentru a furniza baza serviciilor medicale.
El a atras atenţia, totodată, că trebuie luate măsuri pentru a determina creşterea numărului medicilor de familie, altfel ţara noastră se va afla în faţa unei situaţii ‘periculoase’, deoarece această specialitate nu mai este considerată ‘importantă’ sau ‘oportună’ de către rezidenţi.
Testarea şi vaccinarea împotriva COVID-19 în farmacii ar fi de ajutor în perspectiva valului cinci al pandemiei, a afirmat, la rândul său, managerul Spitalului ‘Dr. Victor Babeş’, Aysel Simin Florescu.
‘Ar fi de foarte mare ajutor această testare şi vaccinare în farmacii, mai ales că, într-adevăr, ne confruntăm cu mari probleme de reţea medicală, de lipsă de specialişti şi de spitale supraîncărcate’, a explicat Florescu.
Potrivit vicepreşedintelui Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisada, aproximativ 20.000 de farmacişti activează cu drept de liberă practică în prezent în ţara noastră, iar numărul unităţilor farmaceutice se ridică la circa 8.000 – 9.000.
Consilierul prezidenţial Diana Păun a susţinut că farmaciile şi farmaciştii pot juca ‘un rol major’ în promovarea şi susţinerea eforturilor autorităţilor şi profesioniştilor pentru educaţia în sănătate şi prevenţia primară şi secundară şi pentru monitorizarea specifică a pacientului cu diverse afecţiuni.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, a subliniat că toţi factorii politici sunt responsabili să aducă în prim-plan vaccinarea împotriva COVID-19 ca singura metodă pentru a putea trece cu uşurinţă peste viitorul val cinci al pandemiei.