Situaţia în urma inundaţiilor din judeţul Arad a fost una ‘catastrofală’, a declarat, joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a precizat că, în prezent, toţi cei care şi-au pierdut casele beneficiază de adăpost.
El a adăugat că, în continuare, în această vară, sunt posibile astfel de fenomene meteo extreme.
Fechet a prezentat conducerii PNL şi prim-ministrului situaţia din judeţele Arad şi Hunedoara, în urma deplasării pe care a făcut-o în zonele afectate de inundaţii.
‘În judeţul Arad, în comuna Brazii, mai exact în satele Şoimuş şi Buceava, situaţia a fost una catastofală. M-am asigurat că toate echipele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale Apele Române, Administraţia Bazinală Crişuri, împreună cu administraţia locală de acolo şi cu colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, sunt bine coordonaţi, toţi oamenii şi toate utilajele sunt la lucru. Astăzi, când discutăm, din raportările pe care colegii mei mi le-au făcut, situaţia este una stabilă, toţi cetăţenii care şi-au pierdut casele beneficiază de adăpost, la fel cum beneficiază de hrană, apă potabilă şi de tot ceea ce au nevoie. Mă voi deplasa şi în cursul săptămânii viitoare în zone care au fost afectate de inundaţii şi mi-aş dori să nu avem noi astfel de situaţii, deşi, din discuţiile pe care le am în fiecare zi cu colegii de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, ne aşteptăm în continuare la o vară în care este posibil să mai avem astfel de fenomene meteo extreme. Din păcate, ele devin din ce în ce mai dese, în contextul schimbărilor climatice’, a afirmat ministrul, la sediul PNL.
El a menţionat că asemenea fenomene meteo nu au mai avut loc în aceste zone în ultimii 70 de ani, iar strategia de intervenţie a instituţiilor trebuie adaptată.
‘În Hunedoara, Baia de Criş şi Şoimuş, oamenii foarte în vârstă mi-au spus că în ultimii 50 – 60 sau chiar 70 de ani, a calculat cineva, astfel de fenomene meteo nu au avut loc. Nu au trăit asemenea clipe de coşmar, ceea ce presupune că, în acest context, probabil, ar trebui să adaptăm şi strategia noastră de intervenţie, fie că ţine de Ministerul Mediului, fie că ţine de alte instituţii ale statului român, cum ar fi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, să ne adaptăm şi să putem interveni punctual pentru ca să nu ne mai confruntăm cu situaţia de la Arad, unde, din păcate, am pierdut şi o viaţă omenească’, a explicat Mircea Fechet.
Potrivit acestuia, pe raza Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri sunt 1.119 km de amenajări hidro – diguri şi alte tipuri de lucrări – şi ‘nici măcar un metru de astfel de lucrări nu a fost afectat’.
‘Ceea ce s-a întâmplat acolo (în judeţul Arad – n.r.) a fost un fenomen meteo extrem, un adevărat potop. După estimările specialiştilor, peste 100 de litri cantităţi de precipitaţii pe metru pătrat, localizate foarte punctual într-un singur sat, cu cantităţi mari de apă care au coborât de pe versanţi şi care, pur şi simplu, au prins respectiva populaţie în acea vale şi a măturat acea cantitate de apă totul în cale. Aici cred că va trebui să adaptăm sistemul de alertare a populaţiei, în primul rând, şi să vedem cum putem localiza şi mai bine aceste zone, pentru că 10 km mai departe nu era nicio problemă, deci vorbim de o situaţie foarte localizată şi, bineînţeles, de modalitatea în care populaţia înţelege să evalueze acele mesaje şi să se ferească din calea viiturilor.
Am vorbit cu familia persoanei decedate, parte a familiei a reuşit să se salveze urcându-se în podul casei. Din păcate, persoana care a decedat a revenit la parterul locuinţei şi exact acela a fost momentul în care locuinţa sa a fost pur şi simplu luată de viitură’, a informat ministrul.
El a adăugat că, din informaţiile pe care le are, în judeţul Arad au fost transmise mesaje RO-ALERT.
‘Mesajul RO-ALERT este unul standard, el se referă la fenomene meteo imediate. Cred că am primit unul chiar în municipiul Bucureşti, dacă îmi amintesc bine, în urmă cu câteva zile. Uneori ele se confirmă, alteori nu. Din acest punct de vedere, ideal ar fi ca de cât mai multe ori să fie confirmate, pentru că dacă populaţia primeşte zece astfel de mesaje şi constată că de 10 ori nu s-a întâmplat nimic, probabil că există riscul să nu le mai ia în seamă’, a mai transmis ministrul Mediului.