Senatorul liberal Daniel Fenechiu a transmis, marţi, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului cu tema ‘Economia socială în era digitală’, că cei care activează în acest domeniu ar trebui să facă mai multe evenimente de acest tip şi să vină cu propuneri pentru legiferare, menţionând că este ‘o greşeală’ să se pornească de la premisa că un om politic ‘ştie de toate’.
‘Cred că e mult de muncă în zona asta (n.r. economie socială digitală). Pe de altă parte, porniţi de la o premisă care în opinia mea este greşită (…). Oamenii politici nu cunosc foarte bine economia socială şi cred că trebuie să faceţi multe manifestări de genul ăsta, ca să îi faceţi să înţeleagă ce este economia socială, să veniţi cu multe propuneri în ceea ce priveşte ce ar trebui să legifereze oamenii politici, pentru că prezumţia că un om politic ştie de toate este o greşeală care, în opinia mea, stă şi la baza gradului de apreciere pe care oamenii politici îl au în România. Adică sunt prejudecăţi de genul: deputatul sau senatorul trebuie să ştie economie socială, contabilitate, finanţe, sport, educaţie. Nu, nu poate să ştie. Fiecare parlamentar poate avea şi e bine să aibă o specializare în domeniul lui. Este bine ca Parlamentul să fie o sinergie a mai multor profesii şi mai multor tipuri de cunoştinţe, să fie un mediu de dialog, un mediu de raţiune, în care departamentele partidelor şi comisiile să facă un dialog onest ca să promoveze lucrurile care sunt bune pentru societate pentru economie, pentru economia socială’, a precizat Fenechiu, la evenimentul organizat de Asociaţia Română pentru Smart City.
În context, Anca Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, a exprimat deschiderea instituţiei pe care o reprezintă pentru colaborarea cu toate celelalte ministere şi ONG-uri care doresc să susţină soluţii în domeniul economiei sociale, subliniind că strategia ministerului pentru tineret cuprinde şi măsuri care vizează tema aflată în dezbatere.
‘Vreau să exprim deschiderea Ministerului Familiei pentru colaborarea cu toate celelalte ministere care sunt implicate, cu ONG-urile care doresc să ne sprijine în găsirea soluţiilor în domeniul nostru de interes. Se află în transparenţă strategia pentru tineret a Ministerului Familiei. Aici există 630 de măsuri pentru tinerii din România, unele dintre ele vizează şi subiectul întâlnirii de astăzi – cursuri de digitalizare pentru tinerii din mediul rural, cursuri de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale pentru tinerii din mediul rural şi din zonele defavorizate, susţinerea tinerilor antreprenori din mediul rural şi crearea de locuri de muncă durabile’, a punctat Hendea.
Ea s-a referit, totodată, la posibilitatea valorificării strategiei economiei sociale în sprijinul victimelor violenţei domestice.
‘Analizăm în acest moment la minister posibilitatea ca tot ceea ce oferă economia socială să se poată valorifica în susţinerea doamnelor aflate în locuinţe sociale protejate, locuinţele protejate sunt instituţii care adăpostesc victimele violenţei domestice şi ne gândim că este o posibilitate să valorificăm strategia economiei sociale pentru susţinerea acestor doamne. De asemenea, ne gândim la tinerii instituţionalizaţi ajunşi la 18 ani, care doresc să părăsească sistemul de protecţie socială şi sunt lucrurile pe care noi acum ne focusăm’, a conchis oficialul Ministerului Familiei.
‘Economia socială în era digitală’ este un eveniment care îşi propune să devină o platformă de dialog inovativă, reunind profesionişti, decidenţi politici şi lideri ai industriei pentru a discuta şi a modela viitorul economiei sociale în era digitală. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)