AcasăStiri generaleFenechiu: Faptul că am decis astăzi ca domnul Cîţu să fie cercetat...

Fenechiu: Faptul că am decis astăzi ca domnul Cîţu să fie cercetat de către DNA nu înseamnă că e vinovat

Liderul grupului liberal din Senat, Daniel Fenechiu, a declarat, miercuri, că punctul de vedere favorabil care s-a dat în Comisia juridică, la solicitarea DNA, privind efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu nu înseamnă că acesta este vinovat, ci că i s-a dat posibilitatea să se ducă la organul de urmărire penală şi la instanţa de judecată pentru a da explicaţiile de rigoare.

‘Faptul că am decis astăzi ca domnul Cîţu să fie cercetat de către DNA nu înseamnă că domnul Cîţu e vinovat. Înseamnă că i-am oferit posibilitatea domnului Cîţu să se ducă la DNA şi să dea explicaţiile de rigoare şi fie să convingă DNA-ul, fie instanţa de judecată că e nevinovat. (…) Nu cred că e în regulă ca Senatul să stabilească dacă un senator este vinovat sau nevinovat. Cred că Senatul trebuie să intervină doar în situaţia în care este vorba, cât se poate de evident, de o situaţie motivată politic, de represiune ş.a.m.d.’, a precizat Fenechiu.

Întrebat dacă are încredere că fostul premier a luat măsurile corecte în pandemia de COVID-19, el a afirmat că Florin Cîţu aşa a transmis, iar membrii Comisiei juridice nu pot verifica informaţiile.

‘Domnia sa aşa ne-a spus. Noi nu putem verifica în momentul de faţă nici informaţiile pe care le dă DNA-ul, nici pe care ni le dă Florin Cîţu. Florin Cîţu ne-a spus că nu există niciun prejudiciu, ne-a spus că nu s-au plătit decât cele 35 de milioane de doze care au fost consumate. DNA-ul ne spune că e un prejudiciu de câteva sute de milioane. Pe cine să cred? N-am acces decât la ce mi-a trimis DNA-ul, 27 de volume, pe care trebuie să le văd în trei zile. Pot să dau un verdict, cu experienţa mea de avocat, pe 27 de volume analizate în trei zile? Colegii mei care nu sunt avocaţi, care nu au experienţa… Toţi au avut posibilitatea să studieze şi fiecare a studiat cât şi-a dorit. Eu vă spun cu toată sinceritatea că nu am avut timp să mă uit pe 27 de volume, eu care ştiu care este arhitectura unui dosar de acest gen. M-am uitat pe dosarul care conţine sintezele şi care conţine lucrurile esenţiale’, a explicat senatorul liberal.

Întrebat dacă Florin Cîţu a vorbit în comisie despre o posibilă responsabilitate a lui Nicolae Ciucă, care deţinea atunci funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Daniel Fenechiu a răspuns că acest aspect nu a fost discutat.

‘Nu, în comisie nu s-a discutat acest aspect. Domnul Cîţu ne-a spus poziţia domniei sale şi avocatul domniei sale a dat nişte referiri pe care vi le-am explicat în legătură cu faptul că nu există prejudiciu, (…) cu faptul că domnul Cîţu doar a aprobat, au fost detalii strict de tehnică. Nu este treaba Comisiei juridice să extindă urmărirea penală. Au fost unii care ne-au întrebat dacă contractul a fost încheiat în 2020, în iunie, de ce nu sunt cercetaţi şi cei din iunie? Pot eu să vă răspund la întrebarea asta? Pot eu, comisie, să spun, hai să-i urmărim şi pe ăia? E treaba procurorilor. Noi, dând drumul la acest dosar, procurorii au cadrul legal, preşedintele a semnat cele două cereri pentru cei doi miniştri care nu sunt parlamentari, Mihăilă şi Voiculescu, şi procurorii pot să-şi facă treaba’, a transmis Fenechiu.

El a mai fost întrebat de ce nu este cercetat şi Nelu Tătaru, în contextul în care Cîţu, în calitate de premier, în septembrie 2021, afirma că acesta a semnat pentru 33 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

‘Cred că procurorii vor trebui să dea aceste explicaţii, pentru că e o problemă de Justiţie, nu este o problemă politică. Eu maxim pot să întreb, să primesc un răspuns, dacă îl primesc, dar urmărirea penală se efectuează de către organele specializate, în cazul nostru de Parchete, în cazul nostru Direcţia Naţională Anticorupţie. (…) Faptul că a existat un vot unanim în comisie denotă faptul că percepţia senatorului român, indiferent de culoarea politică, faţă de o asemenea cerere, este o percepţie corectă şi anume aceea că Justiţia nu se face în Parlamentul României, ci se face în instanţele judecătoreşti pe dosare instrumentate în mod legal de Parchete’, a concluzionat liberalul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks