Acasă93Festivalul Brazilor de Crăciun - pe 9 decembrie; Alexandrescu: Anul trecut, festivalul...

Festivalul Brazilor de Crăciun – pe 9 decembrie; Alexandrescu: Anul trecut, festivalul a dus la şcoală 36.400 de copii

Organizaţia Salvaţi Copiii România a prezentat, luni, în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României, creaţiile unor designeri şi personalităţi, care vor fi licitate la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun.

Licitaţia celor 22 de brazi, creaţii unicat, va avea loc pe 9 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României, în cadrul unui eveniment denumit de organizatori ‘Luminează drumul educaţiei’.

Fondurile colectate la Festivalul Brazilor de Crăciun vor constitui un sprijin direct pentru accesul la educaţie al copiilor aflaţi în situaţii socio-economice vulnerabile. Un program special de integrare socio-educaţională a copiilor refugiaţi din Ucraina a fost inclus pe agenda festivalului.

‘Anul acesta, pe lângă copiii care au nevoie de noi în România, s-au adăugat şi cei din Ucraina, care şi-au căutat refugiu în România – dintre cei care au venit în ţara noastră, mai mult de 45% sunt copii’, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.

Ea a precizat că în cele 21 de ediţii anterioare au fost ajutaţi să meargă la şcoală peste 144.600 de copii.

‘Doar anul trecut, festivalul a dus la şcoală 36.400 de copii în 24 de judeţe şi Bucureşti. Copiii pe care noi i-am inclus în program provin din familii cu un background socio-economic dificil, aproape 95% dintre acestea nu-şi permit să asigure copiilor alimentaţie corespunzătoare, medicamente, asistenţă medicală, lucruri de bază, obişnuite pentru orice persoană. Desigur, în ultimul an sunt mulţi care sunt nevoiţi să renunţe la cheltuieli legate de îmbrăcăminte, încălţăminte, să facă reduceri la curent electric, alimente. Este o situaţie destul de grea’, a mai spus preşedintele Salvaţi Copiii.

Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, a afirmat că expoziţia este una deosebită ‘prin caracterul ei caritabil’ şi este, totodată, ‘un exemplu de creativitate artistică’.

‘Expoziţia care se deschide astăzi este una deosebită în primul rând prin caracterul ei caritabil dar, înainte de orice, este un exemplu de creativitate artistică, de inteligenţă şi de lucru cu materiale şi mijloace care reprezintă, de cele mai multe ori, o noutate, atât sub aspect artistic, cât şi sub aspect ideatic. Multe dintre aceste lucrări au îndrumări, multe dintre ele ne trimit la universul copilăriei pe care cu toţii îl cunoaştem şi vrem să-l transmitem copiilor şi nepoţilor noştri. Este o expoziţie foarte proaspătă şi o expoziţie care merită vizitată, ale cărei lucrări trebuie să ajungă în colecţiile multora dintre cei care sunt alături de această organizaţie şi care pot să devină prieteni şi susţinători ai acestei asociaţii’, a adăugat Călin Stegerean.

Arhitectul Omid Ghannadi a afirmat că bradul său conţine, la fel ca în ultimii ani, o poveste ascunsă care va fi dezvăluită în seara licitaţiei.

‘Bradul meu, ca de fiecare dată, reprezintă în primul rând o poveste puternică şi cred că, dacă o luăm emoţional, cel puţin pentru mine dar şi pentru cei care vor auzi povestea, este cea mai încărcată şi cea mai mare poveste pe care am putut eu să o aduc până în momentul de faţă aici la Festivalul Brazilor de Crăciun. Asta cred că ar trebui să facă, de fapt, brazii: dincolo de frumuseţe, să transmită un mesaj, pentru că despre asta e vorba, din punctul meu de vedere, în gala aceasta’, a declarat Ghannadi pentru AGERPRES.

El a spus că îşi doreşte ca toţi acei copii care vor beneficia de programele Salvaţi Copiii să ajungă să-i răsplătească pe cei care le sunt alături cu reuşita lor în viaţă.

‘Îmi doresc ca ei să ştie şi să simtă că sunt mulţi oameni cu suflet mare şi generoşi care sunt alături de ei, ba mai mult decât atât, investesc în ei şi aşteaptă ca ei să răsplătească încrederea asta cu reuşita lor în viaţă’, a mai spus Omid Ghannadi.

Pentru actuala ediţie a festivalului, brazii au fost creaţi de Ştefan Câlţia & Mihaela Glăvan, Doina Levintza, Miruna Bălaşa & Endorphin Lab, Arina Bican & Galeria Kulterra, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Dragomir, Gheorghe Fikl & artMoves, Lemon Interior Design & Summer Well, Omid Ghannadi & Victor Firan, Simona & Gabriel Gherasim – Gallantique Boutique, Laura Hîncu, Ana Mohonea & Maria Mohonea – Architectural Christmas, Dhaniel Nora & Sephora, Adela Pârvu, cu sprijinul Dypety.ro & Eglo România, Mihai Popescu &Twins Studio, Studium on Space, cu sprijinul Lisa & Co, Iulia Totoianu & Libris.ro, Răzvan Luca & UNTOLD, Măriuca Istrătescu şi elevii Liceului ‘George Coşbuc’ & Dhaniel Nora. Acestora li s-a alăturat Salvaţi Copiii, cu sprijinul Ştefaniei Mircea.

De-a lungul celor 21 de ediţii, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste şapte milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educaţională.

Comitetul de organizare a Festivalului Brazilor de Crăciun din acest an este format din Florentina Costea, Andreea Nicoleta Deliu-Pasol, Omid Ghannadi, Cristian Hordilă, Amalia Năstase, Dhaniel Nora, Andreea Raicu, Gabriela Alexandrescu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks