Filarmonica Naţională a Ungariei va susţine, marţi, de la ora 20,00, la Sala Palatului, al doilea concert din cadrul Festivalului Enescu, în seria ‘Mari Orchestre ale lumii’.
Filarmonica ungară va evolua sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu violoncelistul Sheku Kanneh-Mason ca solist, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES.
În program vor fi lucrări de Zoltan Kodaly – Dansurile din Galanta, Dimitri Şostakovici – Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel şi orchestră op. 107 şi George Enescu – Simfonia nr. 2 în la major op. 17.
Ziua de marţi începe cu concertul Cameratei Salzburg, în cadrul seriei Concertelor de la Ateneu, de la ora 17,00, alături de concertmaestrul Gregory Ahss şi violonista Janine Jansen.
Celebra orchestră de cameră din Austria va interpreta lucrări de Joseph Haydn şi Wolfgang Amadeus Mozart.
Camerata Salzburg este una dintre cele mai importante orchestre de cameră din lume, invitaţiile în cele mai prestigioase locaţii, de la New York la Beijing, completând activităţile de concert ale orchestrei din oraşul natal, Salzburg, potrivit site-ului Festivalului Enescu.
Camerata este unul dintre ansamblurile de bază ale Festivalului de la Salzburg şi ale Săptămânii Mozart încă din anul 1956. Seriile cu abonamente ale Cameratei în marea sală a Fundaţiei Internaţionale Mozarteum sunt un pilon al vieţii muzicale din Salzburg.
În centrul repertoriului, pe lângă operele lui Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven şi Franz Schubert, se află, desigur, opera geniului local Wolfgang Amadeus Mozart. Este, mai presus de toate, ‘sunetul tipic al lui Mozart’ care, de-a lungul anilor, a făcut din Camerata un ambasador internaţional şi o figură muzicală a oraşului Salzburg.
Printre cele mai importante apariţii din ultimii ani se numără cele de la Festivalul de Paques din Aix-en-Provence, BBC Proms din Londra, Festivalul Enescu din Bucureşti, Festivalul de Muzică din Beijing şi Carnegie Hall din New York. Camerata colaborează îndeaproape cu Wiener Konzerthaus şi are apariţii regulate la Tonhalle Zurich, Alte Oper din Frankfurt, Centrul pentru Cultură şi Congres din Lucerna, Elbphilharmonie din Hamburg, Teatrul Prinţului Regent din din Munchen, precum şi la Filarmonica din Koln şi la Filarmonica din Paris.
Personalităţi precum Geza Anda, Sandor Vegh şi Sir Roger Norrington au modelat sunetul Cameratei. Muzicieni precum Alfred Brendel, Philippe Herreweghe, Franz Welser-Most, Pinchas Zukerman, Anne-Sophie Mutter, Teodor Currentzis, Matthias Goerne, Renaud Capucon, Yuja Wang, Janine Jansen şi Helene Grimaud, printre alţii, au fost parteneri de seamă ai Cameratei în anii trecuţi.
Camerata a înregistrat peste 60 de producţii pentru case de discuri renumite precum Deutsche Grammophon (cel mai recent ‘The Messenger’ împreună cu Helene Grimaud), DECCA, Sony sau Warner Classics – multe dintre acestea au câştigat premii importante – ceea ce atestă excelenţa şi dedicarea muzicală a muzicienilor de la Camerata.