Festivalul Filmului Francez din România sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare cu o ediţie aniversară de vară care se va desfăşura în perioada 1 – 11 iulie, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu şi Suceava.
Potrivit unui comunicat al Institutului Francez transmis marţi AGERPRES, cinefilii sunt invitaţi şi la ediţia din acest an să vizioneze cele mai noi şi remarcabile filme franceze, atât în săli de cinema, cât şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului.
Organizatorii propun cinci secţiuni cu câte cinci filme fiecare. Festivalul aduce, totodată, o mulţime de noutăţi în această ediţie.
Competiţia Tinerilor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut care vor concura pentru Premiul Publicului, constând în acest an într-o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez regizorului filmului câştigător, dar şi un pachet de sprijin financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă pelicula pe ecranele din cinematografele autohtone.
Pentru prima dată, filmele din competiţie vor fi disponibile şi online, pe platforma Elvire Chez Vous, între 5 şi 9 iulie, astfel încât să poată fi vizionate şi votate de un public cât mai numeros. Printre titlurile în premieră naţională confirmate deja în această secţiune se regăsesc ‘Slalom’ de Charlene Favier şi ‘Seize Printemps’ de Suzanne Lindon, ambele incluse în selecţia oficială Cannes 2020 şi în alte peste 20 de selecţii în festivaluri majore de film din lume, dar şi ‘Au nom de la terre’, lungmetrajul de debut al lui Edouard Bergeon.
Competiţiei de lungmetraj i se adaugă în acest an o secţiune nouă, Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov – va desemna câştigătorul acestei secţiuni, premiul constând într-o rezidenţă de creaţie în cadrul Programului Residence de Poche al Institutului Francez din România.
În Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile. Printre titlurile prezentate în premieră naţională se numără ‘Adieu les cons’ de Albert Dupontel şi ‘Un Triomphe’ de Emmanuel Courcol.
O altă secţiune nouă este Carte Blanche pentru cinci cineaşti români, în cadrul căreia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu propun fiecare câte un film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.
A cincea secţiune, Le Meilleur du FFF, propune cinci filme din ediţiile anterioare ale festivalului, care au marcat debutul unor regizori ce s-au impus între timp.
Aceste filme vor fi disponibile înainte de festivalul propriu-zis, online, pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare, vizibile de pe întreg teritoriul României. Primul este ‘Grand Central’ de Rebecca Zlotowski, prezentat în premieră în România în 2014, în ediţia cu numărul XVIII, când a câştigat şi Premiul Publicului.
Vizionarea online va începe pe 30 aprilie, la ora 18,00, iar biletele sunt disponibile pe Eventbook: https://eventbook.ro/film/bilete-elvire-chez-vous-grand-central.