Acasă93Festivalul intercultural ProEtnica va avea loc din nou la Sighişoara, după doi...

Festivalul intercultural ProEtnica va avea loc din nou la Sighişoara, după doi ani de pauză

Sighişoara găzduieşte din nou, după doi ani de pauză, cel mai important festival intercultural din România, ProEtnica, în perioada 25 – 28 august, la care sunt aşteptaţi 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale.

Festivalul, aflat la ediţia a 18-a, este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi cu Consiliul Judeţean Mureş. Finanţatorul evenimentului este Ministerul Culturii, iar municipiul Sighişoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic şi pune la dispoziţie domeniul public, conform unui comunicat al organizatorului, Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ).

ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a Patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii de până acum. Este, totodată, un model de convieţuire paşnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor şi comoară a dezvoltării şi nu ca un pericol de combătut. Misiunea festivalului e una simplă: Pace! Pace – prin promovarea dialogului, pace – prin oferirea drepturilor de exprimare minorităţilor naţionale din România şi Europa, transmit organizatorii.

‘Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă şi democratică. El este un semnal că popoarele şi etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie şi genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică’, afirmă Volker Reiter, iniţiator şi preşedinte al festivalului.

Ediţia din acest an a evenimentului îi va comemora pe Carol Konig, expert în istorie militară, şi pe Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, decedaţi în toamna anului 2021, iar organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul şi profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtnica de la prima ediţie, în anul 2001, se precizează în comunicatul de presă.

La festival sunt aşteptaţi 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media şi peste 10.000 de spectatori.

Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans şi muzică tradiţionale susţinute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scenă în Piaţa Cetăţii. Totodată, în ‘Salonul literar’, patru scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creaţiile.

‘Agora dialogului intercultural’ cuprinde 9 prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secţiunea de workshopuri publicul este invitat să participe activ la trei ateliere.

Programul reuneşte, de asemenea, patru expoziţii de artă şi de fotografie cu patru standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale şi ale altor organizaţii etno-culturale.

Festivalul se va bucura de prezenţa minorităţii naţionale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internaţională a festivalului. De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România şi Germania au semnat, la Bucureşti, ‘Tratatul între România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa’, care a pus bazele dezvoltării relaţiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece şi reunificarea Germaniei, mai precizează organizatorii.

AGERPRES este partener media al Festivalului intercultural ProEtnica.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks