Peste 40 de artişti şi zece specialişti din Franţa, Belgia, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord şi România vor fi prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Benzi Desenate Istorice care începe, joi, la Braşov.
Franţa şi Bulgaria sunt ţările invitate la ediţia din acest an cu două expoziţii speciale, informează un comunicat transmis AGERPRES.
‘Balcanii în istorie’ a devenit tematică principală pentru benzi desenate originale, expoziţii, dezbateri, masterclass pentru tinerii artişti, concursuri şi chiar ateliere pentru elevi, la cea de-a cincea ediţie a festivalului.
Cu sprijinul Institutului Francez, la Braşov a fost adusă expoziţia outdoor ‘Europe in a Comic Strip’. După premiera la Paris, la sediul Ministerului Europei şi Afacerilor Externe al Franţei, la Braşov este prima itinerare a expoziţiei produsă de la Cite Internationale de la Bande Dessinee et de l’Image Angouleme.
De asemenea, la secţiunea carte BD, Romain Dutter (‘Goodbye Ceausescu’, Steinkis, 2021) şi Gael Henry (‘L’Ours de Ceausescu’, editura Steinkis, 2021), au programate întâlniri cu cititorii la Casa Sfatului, pe 15 octombrie.
Expoziţia ‘Bulgarian historical comics – XXI century’ este prima acţiune de promovare a benzilor desenate istorice bulgare în România. Produsă de Uniunea Artiştilor din Bulgaria – secţiunea benzi desenate, sub coordonarea artiştilor Peter Stanimirov şi Rumen Chaushev, personalităţi ale lumii BD balcanice, expoziţia prezentată în Casa Sfatului reuneşte o selecţie de lucrări de la 16 autori bulgari reprezentativi.
Anul acesta, ‘harta’ festivalului s-a extins la şase locuri din Braşov: cinci locuri din centrul istoric al Braşovului (Piaţa Sfatului, Casa Sfatului, Muzeul de Artă, sediul Consiliului Judeţean Braşov şi Parcul Eroilor), dar şi într-un spaţiu neconvenţional, Coresi Shopping Resort.
Expoziţia proiectului internaţional ‘CAN for Balkans’ va avea premiera la Coresi Shopping Resort, vineri, de la ora 11,00.
O secţiune multimedia prezintă într-o formă creativă inedită, inclusiv cu animaţii video, rezultatele proiectului de cercetare despre istoria benzilor desenate istorice din Balcani, cu focus pe clişeele şi stereotipurile folosite de autorii BD pentru lumea balcanică. O altă secţiune prezintă perspectiva contemporană despre Balcanii în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale realizate de 67 de artişti, din care 27 de artişti din opt ţări au fost selectaţi în cadrul concursului internaţional al proiectului european, organizat în perioada martie – iulie 2022.
Programul ediţiei include şi câteva evenimente conexe speciale – expoziţia ‘Propagandă comunistă în artă (1948-1989). Colecţia Muzeului de Artă Braşov’ (curator Radu Popica) şi show-ul de caricatură comentată Costel Pătrăşcan.
Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov este organizat de Asociaţia Forums, împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.