Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Meridian se va desfăşura în perioada 5 – 12 noiembrie la Bucureşti, fiind programate evenimente şi la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), organizatorul evenimentului, transmis, miercuri AGERPRES, tema ediţiei din acest an este ‘Persona’, fiind explorată tema măştilor, cu toată simbolistica asociată lor, de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecţie, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenţei la accesarea esenţei ascunse.
Tema se află în corelaţie cu profilul festivalului, care îşi doreşte să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul şi teatrul instrumental, se menţionează în comunicat.
‘Consider că muzica bună se naşte şi se face oriunde, de aceea am şi optat pentru o cât mai mare diversitate, care sper să fie amplificată în anii următori, de evenimente şi de spaţii propuse. Cred că menirea Festivalului Meridian este de a oferi un ‘bufet’ de sonorităţi care să atragă o paletă cât mai largă de public, fie ele din zona mai tradiţională, mai cu seamă din zona de avangardă, specificul festivalului, dar şi din zona de intersecţie stilistică’, a declarat directorul artistic Diana Rotaru, citată în comunicat.
‘Persona’ fiecăreia dintre cele opt zile ale festivalului este reprezentată de o mască 3D, creaţie Ordoetchao Studio – imaginea Meridian 2023. În fiecare zi va avea loc la Bucureşti o tragere la sorţi neanunţată în urma căreia un norocos membru al publicului Meridian va câştiga identitatea sonoră condensată, ‘masca’ zilei respective, explică organizatorii.
Programul evenimentului cuprinde o expoziţie itinerantă de măşti cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru No, concert în Ateneu şi concert în bar, ansamblu coral şi jazz-rock.
Programul complet al festivalului poate fi accesat pe site-ul evenimentului.
Evenimentul este organizat de UCMR prin SNR-SIMC – Secţiunea Naţionala Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (ISCM).