În perioada 29 septembrie – 2 octombrie se va desfăşura, în Parcul IOR, zona Biserica maramureşană, Festivalul Plăcintelor.
‘Plăcinta – un fel de mâncare într-o mie de feluri, frământată cu drag, rumenită şi aburită, este gustoasă şi sănătoasă în orice fel, iar la Festivalul Plăcintelor din Parcul IOR (zona Biserica maramureşeană) ce se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 2 octombrie veţi avea ocazia să gustaţi din toate reţetele posibile de plăcinte româneşti, doar din ingrediente naturale şi de la ţăranii români. Când toamna de afară ne cheamă aproape de foc, plăcintele româneşti cu brânză de vaci, cu brânză sărată, varză sau cartofi adună familia şi prietenii la o vorbă bună şi un pahar cu vin sau must, iar mirosul lor de proaspăt copt şi aburind ne fac nerăbdători precum nişte copii’, informează organizatorii într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Potrivit acestora, sloganul festivalului este ‘La Plăcinte Înainte!’, iar evenimentul va aduce în faţa vizitatorilor bucătari şi producători din toate colţurile ţării, cu o diversitate de plăcinte pregătite atât după reţete tradiţionale, cât şi după reţete inedite din bucătăria modernă, plăcinte ce vor atinge dimensiuni record, în toate formele şi pentru toate gusturile.
‘Organizatorii vă provoacă să savuraţi plăcinte din toate zonele tradiţionale româneşti, dar şi delicatese orientale, în gusturi cu specific turcesc, tătăresc, grecesc, o explozie de arome şi culori, un adevărat spectacol gastronomic. Printre vedetele festivalului vom putea regăsi: plăcinta oltenească cu praz şi telemea, plăcinta ardelenească cu varză murată, alivenci şi poale-n brâu moldoveneşti, învârtita, plăcinte munteneşti, mocăneşti, ciobăneşti cu brânză de burduf, plăcinte dobrogene cu brânză sărată, plăcinte olteneşti cu brânză de burduf şi praz, plăcinte boiereşti, plăcinta de casă sârbească cu dovleac, cu mere şi scorţişoară, cu brânză şi spanac, cu brânză dulce şi stafide, plăcinte macedonene cu telemea şi mărar, turte ţărăneşti coapte pe plită şi alte sute de plăcinte cu umpluturi clasice sau cu amestecuri inedite, din ingrediente naturale, dulci sau sărate, cu blat sau din foietaj, o sărbătoare pentru papilele gustative indiferent de gusturi’, se mai arată în comunicat.
De la acest festival nu vor lipsi nici preparatele la grătar, fripturi din cărnuri aromate şi mâncăruri la ceaun, preparate pregătite de maeştri bucătari ce vor încinge şi grătarele de la primele ore ale dimineţii şi pe care vor perpeli: sute de mititei, cârnaţi din porc, vită şi vânat, frigărui şi pastrame de toate felurile, costiţe şi ciolane, toate acestea stropite cu vin şi must din belşug. Accesul va fi gratuit.