AcasăStiri generaleFestivalul SoNoRo, la Bucureşti şi Cluj-Napoca; motto-ul festivalului este 'On the couch'

Festivalul SoNoRo, la Bucureşti şi Cluj-Napoca; motto-ul festivalului este ‘On the couch’

Festivalul Internaţional de muzică clasică SoNoRo are loc la Bucureşti şi Cluj-Napoca în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie, inclusiv în spaţii inedite precum Templul Coral, Club Expirat, în premieră în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti şi Biserica evanghelică luterană din Cluj-Napoca.

Motto-ul festivalului este ‘On the couch’ (‘Pe canapea’ – n.r.), o referire la metoda lui Sigmund Freud de psihanaliză şi implicit la Viena sfârşitului de secol XIX – început de secol XX.

‘Ce este extraordinar este că am reuşit să sustragem din această temă şi din această bogăţie culturală a Vienei, care a dus de fapt la psihanaliză şi care a fost teritoriul cel mai fertil pentru Freud şi pentru întreaga mişcare de psihanaliză. A fost extrem de important pentru inspiraţia noastră’ a declarat, joi, directorul executiv al Asociaţiei Sonoro, Răzvan Popovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a vorbit şi de dimensiunea terapeutică a muzicii şi a artei în general.

‘Fiecare concert vă invită să exploraţi un pic din chipul uman, din aventurile muzicienilor, pentru ştiţi că noi ajutăm publicul să mai treacă peste un pas emoţional. Suntem uneori un remediu bun al problemelor cotidiene, pentru că noi deschidem aceste universuri şi aceste lumi şi publicul păşeşte’, a arătat Popovici.

Concertul de deschidere a festivalului va avea loc, pe 27 octombrie, la Palatul Bragadiru din Capitală şi va fi susţinut de Ansamblul Janoska. Evenimentele muzicale au titluri sugestive, legate de tema de anul acesta. Astfel, pe 29 octombrie se va desfăşura evenimentul ‘Fairytale Therapy’, la Muzeul de Artă Recentă (MARe). În acest spaţiu va fi deschisă, în acel moment şi expoziţia ‘Efectul Picasso’, cel mai important eveniment dedicat artistului spaniol în România, care cuprinde 46 de opere semnate de artistul spaniol şi 50 ale artiştilor români care au fost inspiraţi de acesta.

Muzicienii vor cânta la MARe lucrări precum ‘Dansul Elfilor’ pentru pian solo de Edward Grieg şi ‘Pohádka / Basm’ pentru violoncel şi pian, de Leos Janacek.

Pe 29 octombrie, la Club Expirat va fi ‘Exposure Therapy’, moment în care muzicienii sunt invitaţi să îşi retrăiască traumele sau aventurile pline de adrenalină de pe scenele de concert în faţa publicului, a cărui participare, spun organizatorii, este ‘esenţială’.

Evenimentul de pe 1 noiembrie din Sufrageria Regală a MNAR se numeşte ‘Breaking the Tabu’ şi începe cu ‘Dimineaţa’ din ‘Peer Gynt’, de Edward Grieg pentru pian, la patru mâini. A doua jumătate a concertului este dedicată lucrărilor lui Richard Wagner precum ‘Albumblatt & Träume (Pagină de album şi vise)’ pentru vioară şi pian şi ‘Idila lui Sigfried’ pentru sextet cu pian.

Seria de evenimente SoNoRo începe la Cluj-Napoca pe 6 noiembrie, la Centrul de Cultură Urbană ‘Casino’, cu concertul ‘Alchemy of Memory’ şi se va încheia cu ‘Exposure Therapy’, pe 11 noiembrie.

Abonamentele pentru ediţia SoNoRo din Bucureşti şi Cluj-Napoca pot fi achiziţionate în sistem ‘early bird’ – vândute cu reducere pentru o perioadă de timp. Preţurile acestora sunt între 662 de lei şi 806 lei pentru Bucureşti şi 460 de lei şi 482 de lei pentru Cluj-Napoca.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks