Festivalul urban IEsc, care va cuprinde o expoziţie de ii şi costume populare, fotografii istorice, proiecţii şi ateliere creative pentru copii, o şezătoare şi o paradă a modei, se va desfăşura de vineri până duminică, la CREART – Grădina cu Filme.
Potrivit unui comunicat al PMB transmis joi AGERPRES, evenimentul, dedicat Zilei Universale a Iei, sărbătorită pe 24 iunie, debutează, vineri, la ora 18,00, cu deschiderea unei expoziţii de patrimoniu etnografic, ‘Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova’, marca Art Safari, care va avea în prim plan ia românească, inspiraţia şi simbolurile sale.
Vernisajul va fi urmat de o prezentare de modă care îşi propune reinterpretarea iei în estetica streetwear şi de proiecţia unui scurtmetraj documentar realizat de Ministerul Culturii. În cadrul prezentării de modă, publicul va putea admira colecţiile ‘Endless Dress’ şi ‘Romanian Dress’ semnate de Alina Gurguţa.
Pentru a sărbători atât Ziua Sânzienelor, cât şi Ziua Iei, figura feminină a ansamblului statuii lui Alexandru Lahovary (1901) de Antonin Mercier va fi împodobită în perioada festivalului, urmând să poarte mânecile iei cu altiţă, iar pe cap o coroniţă din flori de sânziene.
Sâmbătă, de la ora 20,00, va avea loc o şezătoare, susţinută de artiştii Mariana şi Gheorghiţă Neacşu, la care femeile şi bărbaţii vor fi invitaţi să ţeasă manual pânză de casă şi să coasă cămăşi tradiţionale.
De asemenea, sâmbătă şi duminică, vor fi organizate tururi ghidate în expoziţie, workshopuri despre ‘Meşteşugul artelor textile în decorarea IEI’ (dedicate publicului peste 16 ani), ateliere creative pentru copii (6 – 12 ani) inspirate din simbolurile reprezentative pentru ie, prezentări de modă, proiecţii documentare.
Pe tot parcursul Festivalului IEsc, la Galeria CREART poate fi vizitată expoziţia personală ‘Două într-una. O poveste’ a artistului, scenografului şi arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART şi având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, instalaţia scenografică are ca punct de plecare ‘Noaptea de Sânziene’ a lui Mircea Eliade.
Evenimentul IEsc este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, iar intrarea este liberă.
Programul complet poate fi accesat la https://www.creart.ro/iesc-gradina-cu-filme/
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie şi a fost iniţiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.