Filmul ‘Falcon Lake’, regia Charlotte Le Bon, a câştigat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, la cea de-a 18-a ediţie a Bucharest International Film Festival, informează organizatorii pe site-ul evenimentului.
Premiul pentru cea mai bună regie a revenit peliculei ‘Hit the Roadh’ – regia Panah Panahi, iar distincţia pentru cel mai bun scenariu a revenit peliculei ‘Aftersun’ – regia şi scenariul Charlotte Wells.
Premiul special al juriului a fost câştigat de filmul ‘Marocco’ în regia lui Emanuel Pârvu.
Juriul care a decis câştigătorii celei de-a 18-a ediţii a BIFF i-a avut în componenţă pe actriţa Dana Rogoz, actorul şi regizorul Dorian Boguţă, jurnalistul cultural Roxana Călinescu, regizorul italian Alessandro Grande şi regizorul ucrainean Valentyn Vasyanovych.
Premii de excelenţă le-au fost oferite actriţei Mariana Mihuţ şi actorului Victor Rebengiuc, potrivit paginii de Facebook a festivalului.
La eveniment a fost prezentă doar actriţa Mariana Mihuţ, actorul Victor Rebengiuc neputând fi prezent la eveniment, deoarece juca pe scena Teatrului Bulandra.
‘Îmi pare foarte rău că Victor are spectacol, joacă ‘Tatăl’ undeva nu departe de aici, la Bulandra, dar el este un vorbitor mult, mult mai bun decât mine. Sunt absolut emoţionată şi încântată că mă aflu aici (…) primind un premiu de excelenţă. (…) Vreau să le mulţumesc organizatorilor că s-au gândit la noi, la mine şi la Victor. Ştiu să vorbesc foarte bine pe textele marilor clasici, dar eu, Mariana Mihuţ, în momentul ăsta sunt copleşită de emoţie şi nu pot să spun decât ‘Vă mulţumesc din suflet”, a spus actriţa, la primirea distincţiei.
Gala de Închidere #BIFF2022 a avut loc sâmbătă seară la Sala Auditorium de la Muzeul Naţional de Artă al României şi a fost urmată de proiecţia filmului ‘Notre-Dame Brule’, o coproducţie Franţa-Italia-Anglia-SUA, în regia lui Jean-Jacques Annaud.
Desfăşurată în perioada 29 septembrie – 9 octombrie, în Capitală, cea de XVIII-a ediţie a Bucharest International Film Festival/Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) a propus iubitorilor celei de-a şaptea arte premiere mondiale filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu.
Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film, ediţia de anul acesta a cuprins secţiunile: Competiţia oficială de lungmetraj; Panorama; Focus: Italia; Omagiu Ucraina: Istorie şi Cinema; Autori români; Drama Travelling to Bucharest.