Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a afirmat sâmbătă că, pentru zece zile, municipiul Sibiu este capitala culturală mondială, mulţumită Festivalului Internaţional de Teatru, care a început cu o zi în urmă şi se va termina pe data de 2 iulie.
‘Performanţa domnului Constantin Chiriac, performanţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu practic obligă autorităţile să fie aproape şi vă mulţumesc din suflet pentru că, anual, timp de zece zile, capitala culturală mondială este în România, este aici la Sibiu’, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Ea i-a acordat sâmbătă preşedintelui FITS, actorul Constantin Chiriac, o distincţie de excelenţă din partea Ministerului Culturii, în prezenţa fostului ministru Lucian Romaşcanu, cel care a iniţiat demersurile pentru această distincţie, încă de la începutul anului.
‘Constantin Chiriac este un adevărat ambasador al culturii româneşti. (…) Şi nu cred că este o exagerare să afirm că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este în acest moment unul dintre cele mai relevante festivaluri de teatru din lume, iar Sibiul şi prin Festivalul Internaţional de Teatru este unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe europene, oraşe care reuşesc să se dezvolte prin cultură. (…) De aceea, această zi este o zi a dialogului, a recunoaşterii, aşa cum este întreg Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. La începutul acestui an, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a iniţiat demersuri de a oferi domnului Constantin Chiriac o distincţie de excelenţă din partea Ministerului Culturii, o distincţie de excelenţă care, de fapt, consemnează printr-un trofeu şi o diplomă toate trăirile noastre pozitive şi toată aprecierea pe care o avem faţă de munca domnului Constantin Chiriac, faţă de performanţa domniei sale, faţă de viziunea, de capacitatea de deschidere a culturii pentru oameni şi faţă de rolul pe care îl are la consolidarea unui renume emblematic pentru oraşul Sibiu şi pentru o educaţie din ce în ce mai bună pentru ţara noastră’, a afirmat Raluca Turcan.
Ministrul l-a asigurat pe Constantin Chiriac, preşedinte al FITS şi director al Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu, că ‘Ministerul Culturii este un partener de cursă lungă al FITS’.
Încă de la început, Raluca Turcan, care este şi deputat de Sibiu din anul 2004, a mărturisit că ‘ziua de astăzi este emoţionantă şi onorantă’, ţinând să precizeze că este ‘o prietenă a FITS de aproape 20 de ani’. Ea a lăsat să se înţeleagă că, din cauza emoţiilor, a făcut câteva greşeli în timpul discursului său. ‘Vă daţi seama câtă emoţie apasă pe un om care se identifică cu sufletul acestui festival’, le-a spus Turcan jurnaliştilor şi oficialilor prezenţi la conferinţa de presă. Prima dată, Raluca Turcan a încurcat denumirea FITS cu cea a Naţionalului sibian şi a spus ‘Festivalul Internaţional ‘Radu Stanca’ de la Sibiu’. După ce şi-a dat seama că a greşit, ea s-a corectat, dar a făcut o altă gafă afirmând că Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu ar fi împlinit, în 2023, 35 de ani, însă a fost corectată de Constantin Chiriac, care i-a spus că anul acesta Naţionalul sibian a împlinit 235 de ani.
Ministrul Culturii l-a lăudat pe Constantin Chiriac, recunoscut pentru rolurile sale din teatru şi film, ca actor, însă din nou a greşit şi a spus că acesta ar fi regizor, lucru infirmat de CV-ul acestuia, publicat pe site-ul oficial al Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’. ‘Domnul Constantin Chiriac nu este doar un regizor excepţional, ci şi un lider incontestabil în domeniul cultural’, a mai spus Raluca Turcan, referindu-se însă la actorul Constantin Chiriac.
Prezenţa Ralucăi Turcan şi a lui Lucian Romaşcanu, sâmbătă, la conferinţa de presă, marchează o premieră pentru ultimii 30 de ani de FITS, practic este pentru prima dată când fostul şi actual ministru al Culturii au fost prezenţi în faţa presei la festival.
AGERPRES se numără printre partenerii media ai FITS şi prezintă, la ediţia din acest an, expoziţia ‘Miracolul iubirii’, o selecţie de fotografii emblematice din ultimii ani de festival. AGERPRES – FOTO PE FLUX/(A – autor: Isabela Paulescu, editor: Andreea Rotaru)