Acasă93Florin Buhuceanu, Asociaţia ACCEPT: PMB trebuie să respecte legea şi să protejeze...

Florin Buhuceanu, Asociaţia ACCEPT: PMB trebuie să respecte legea şi să protejeze legal participanţii la ‘Bucharest PRIDE’

Marşul ‘Bucharest PRIDE’ are loc în mod ‘tradiţional’ într-o zi de sâmbătă, iar anul acesta se va desfăşura pe 14 august, în ciuda refuzului administrativ al Primăriei Municipiului Bucureşti, a afirmat, vineri, Florin Buhuceanu, membru al Asociaţiei ACCEPT, care organizează evenimentul.

‘Pentru început, Primăria Generală a Capitalei a refuzat traseul invocând dificultăţi în a asigura securitatea participanţilor. Să auzim 16 ani, de la primul PRIDE, acelaşi tip de argumente că Primăria nu poate securiza o cale pietonală, vorbim totuşi de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din Bucureşti care este deja securizat. (…) Marşul ‘Bucharest PRIDE’ se va desfăşura la ora stabilită şi la locul stabilit în ciuda refuzului administrativ al Primăriei’, a afirmat Buhuceanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în faţa sediului Primăriei Generale a Capitalei.

El a calificat drept ‘completamente inacceptabile’ alternativele oferite de municipalitate pentru organizarea marşului.

‘Suntem mai mult decât o bandă pe un bulevard central al Bucureştiului. Când vorbim de securitatea participanţilor nu putem fi aduşi pe o stradă circulată sub nicio formă. Primăria trebuie să înţeleagă asta după cum trebuie să înţeleagă că nu poate schimba de la o săptămâna la alta locaţia unui eveniment care se organizează de luni de zile. (…) PMB (…) trebuie să respecte legea în acest moment şi să protejeze legal participanţii la marş’, a susţinut Buhuceanu.

Conform acestuia, nu a avut loc nicio discuţie cu municipalitatea legată de numărul de participanţi la marş, dar se aşteaptă să fie mai mulţi de 500.

‘În general, e foarte greu să estimezi câţi participanţi vin la un marş, cu atât mai mult în cadrul unui PRIDE. Este un spaţiu în care oamenii se adună cu miile, (…) deci aceeaşi regulă ar trebui să se aplice şi în cazul nostru. Probabil vom ieşi în stradă mai mult de 500, pentru că suntem într-o situaţie în care trebuie să protestăm, vocea noastră nu poate fi redusă la tăcere, drepturile noastre (…) nu pot ceda în faţa sancţiunilor administrative ale Primăriei Capitalei’, a explicat Florin Buhuceanu.

Directorul executiv al ACCEPT, Teodora Ion-Rotaru, a afirmat, la rândul său, că Primăria Capitalei nu a furnizat ‘niciun argument’ pentru care nu este posibilă organizarea marşului pe Calea Victoriei.

‘Mesajul transmis de PMB prin faptul că nu permite persoanelor LGBT, familiilor lor, prietenilor lor să-şi arate susţinerea pentru drepturi egale este unul discriminatoriu, este un mesaj homofob, este un mesaj care ne trimite în afara Bucureştiului, în afara oraşului la care şi noi avem drept. (…) Noi o să mergem pe Calea Victoriei, aşa cum ne-am propus. Sâmbătă, pe 14 august, la ora 17,00, o să ne adunăm în Piaţa Victoriei şi o să mergem într-un marş pietonal între ora 18,00 şi ora 19,00, până la esplanada cu statui la Universitate’, a declarat ea.

Teodora Ion-Rotaru a spus că nu îşi asumă eventuale sancţiuni din partea PMB. ‘Ne asumăm lupta cu statul român în instanţele de judecată şi la CEDO’, a adăugat ea.

Potrivit lui Luca Istodor, co-organizator al ‘Bucharest PRIDE’ 2021, Primăria Capitalei a aprobat deja un marş al Asociaţiei Noua Dreaptă.

‘Autorităţile au autorizat marşul Noua Dreaptă înainte să-l autorizeze pe al nostru şi autorităţile sunt pregătite să susţină un marş fascist, sunt complice cu el, dar pe noi ne ţin o zi întreagă la Primărie ca, la final, să ne refuze autorizaţia pentru marşul de pe Calea Victoriei. Vor să ne reducă la tăcere, vor să reducă la invizibilitate persoanele trans, persoanele rome, lucrătorii şi lucrătoarele sexuale, persoanele cu dizabilităţi, vor să fim cât mai umili, să stăm cât mai ascunşi şi invizibili’, a susţinut Istodor.

La finalul conferinţei de presă, membrii ACCEPT au protestat în faţa Primăriei Capitalei, scandând ‘Homofobie la Primărie’, ‘Refuz, refuz, refuz acest abuz’, ‘Dreptul la exprimare, călcat în picioare’.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a anunţat, vineri, că oferă Asociaţiei ACCEPT mai multe opţiuni pentru desfăşurarea marşului ‘Bucharest PRIDE’ şi rămâne deschisă dialogului în speranţa unei poziţii ‘comune’, după ce traseul propus de organizatori pentru data de 14 august nu a fost acceptat.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei transmis AGERPRES, Comisia, întrunită joi în şedinţă, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, acolo unde ‘în mod tradiţional’ are loc proiectul ‘Străzi deschise’. Membrii de specialitate ai comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Ca urmare, nu ar fi întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute de Legea 60/1991.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca marşul ‘Bucharest PRIDE’ să fie organizat fie în aceeaşi locaţie dar într-o altă zi, fie în aceeaşi zi dar într-o altă locaţie, pe Şoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanţi adaptat condiţiilor sanitare actuale şi cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

Organizatorii marşului au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanţi, fapt care, potrivit PMB, contravine Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede o limită superioară de 500 de participanţi la mitinguri şi demonstraţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks