Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Lorand Arpad Fulop, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că aproximativ 10% din totalul de 56.000 de hectare prevăzute pentru Campania Naţională de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin PNRR, au fost acceptate ca amplasament în primă etapă, până acum fiind semnate 16 proiecte.
‘În total, în momentul de faţă, sunt 672 de amplasamente care au fost acceptate, dar vorbim de prima etapă, unde au fost numai amplasamentele de terenuri, adică avizul favorabil de la Garda Forestieră pentru o suprafaţă de 5.584 de hectare. După acest pas vine proiectul tehnic. (…) În lucru mai sunt vreo 93 de amplasamente, cam 500 de hectare şi mai sunt 100 de amplasamente cu vreo 600 de hectare care încă sunt neverificate. Cam 10% (…), dar în noiembrie am dat drumul, e un program nou-nouţ, am mai avut foarte multe programe de împăduriri, n-a fost de mare succes din niciunul, dacă ne uităm în anii precedenţi. Deci, din punctul acesta de vedere, 10% nu e mult, dar e arhisuficient pentru că, până la urmă, dacă am dat drumul în noiembrie anul trecut, în toamnă nici nu se punea problema împăduririlor. Noi am semnat deja primele contracte, se vor împăduri acum, în primăvară, şi vor primi banii în mai, în iunie cel mult (…) Probabil că interesul va fi mult mai mare în toamna anului 2023 şi în primăvara 2024 şi până în 2026’, a declarat, presei, Lorand Arpad Fulop.
Secretarul de stat a precizat că, întrucât nu e nevoie de schimbarea destinaţiei terenului prevăzut pentru împădurire, acest fapt va fi un stimulent pentru oameni să apeleze la acest program.
‘Aceasta era ideea, să simplificăm astfel încât pentru beneficiarul potenţial să fie cât mai simplu. (…) E foarte simplificat din punctul ăsta de vedere (…) Sunt 16 proiecte deja depuse, nu e foarte mult 16 proiecte, dar o să împădurească acum, în primăvară, în total 164 de hectare. Din cele 16 proiecte, 10 sunt depuse de persoane fizice’, a precizat secretarul de stat.
În judeţul Mureş au fost acceptate, până acum, 26 de amplasamente cu 140 de hectare.
Secretarul de stat din MMAP, Lorand Arpad Fulop, s-a aflat la Târgu Mureş pentru promovarea Campaniei Naţionale de Împăduriri 2022-2026, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu un buget de 730 milioane de euro, care prevede investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane şi reîmpăduriri pe 56.000 de hectare.
Primarul comunei Găneşti, Balog Elemer, prezent la dezbateri, a declarat că acest program este foarte important pentru a împăduri suprafeţele care în ultimii ani au fost despădurite, însă problema se pune cu fondurile pentru împrejmuirea terenurilor respective, dat fiind faptul că prin PNRR nu se acordă avansuri.
‘Pornesc cu ideea că împădurirea şi pădurile reprezintă sănătatea omului, de aceea am venit astăzi la întrunirea aceasta cu domnul secretar de stat. Fiindcă noi, dacă în perioada următoare nu facem acest pas pentru biodiversitate, pentru împădurirea suprafeţelor, pentru sănătatea oamenilor, cu siguranţă că peste câţiva ani o să avem o problemă foarte mare aici, la noi în ţară, fiindcă în ultima perioadă s-au împădurit puţine suprafeţe. (…) Eu chiar de asta am venit aici fiindcă avem câteva suprafeţe la noi în comună, în Găneşti, şi aş dori ca să mă implic şi în acest program să putem să împădurim cât mai multe suprafeţe acolo unde nu putem folosi terenurile în alte scopuri. Singura problemă pentru mine este cu împrejmuirea, fiindcă atât UAT-urile, cât şi persoanele fizice nu au fonduri suficiente şi atunci aici trebuie luat un credit. Dar dacă luăm un credit, atunci şi băncile sau Ministerul Finanţelor să ne ajute cu un credit, iar dobânzile să fie cât mai mici’, a precizat Balog Elemer.
MMAP a lansat o serie de întâlniri de lucru în fiecare dintre judeţele României, pentru a oferi informaţii şi detalii potenţialilor beneficiari, cu privire la noua linie de finanţare pentru împăduriri.
La întâlnirile de lucru participă reprezentanţi ai prefecturilor, ai consiliilor judeţene, ai unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza fiecărui judeţ, ai producătorilor agricoli locali şi ai altor deţinători de terenuri pretabile pentru împădurire, persoane fizice sau juridice (indiferent de mărime şi formele asociative ale acestora), ai structurilor silvice judeţene şi regionale.
În cadrul programului se vor finanţa lucrări de împădurire şi lucrări de îngrijire a plantaţiilor şi creştere a suprafeţei cu vegetaţie forestieră în lungul căilor de comunicaţie, în interiorul aglomerărilor urbane, cum ar fi păduri urbane şi mini-păduri în jurul localităţilor şi între câmpurile cu culturi agricole, precum şi alte categorii de perdele forestiere de protecţie.