Fundaţia Regală Margareta a României strânge fonduri pentru susţinerea nevoilor vârstnicilor singuri, afectaţi de pandemia de COVID-19, propunându-şi să ajute până la 20.000 de seniori, prin proiecte sociale proprii şi prin partenerii sociali.
‘Pentru că numărul celor care sunt în dificultate şi caută ajutor este în continuă creştere, Fundaţia Regală Margareta a României îşi propune să ajute până la 20.000 de seniori, prin proiecte sociale proprii şi prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice, Fundaţia susţine o reţea de servicii sociale activă în diverse comunităţi, mobilizează zeci de voluntari şi vizează extinderea proiectelor sociale în noi zone geografice şi lansarea unor noi servicii în 2022’, informează FRMR, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Persoanele vârstnice pot beneficia astfel de ajutor material – tichete sociale, materiale igienico-sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială şi îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar şi de susţinere emoţională, prin servicii de alinare a singurătăţii sau consiliere psihologică gratuită.
Pentru o astfel de susţinere sunt necesare resurse suplimentare, iar Fundaţia apelează la implicarea companiilor şi a persoanelor fizice.
‘Companiile pot direcţiona 20% din impozitul datorat statului pentru o cauză socială, iar persoanele fizice pot înscrie o donaţie lunară pe www.frmr.ro. Fundaţia Regală Margareta a României va utiliza fondurile obţinute astfel pentru a ajuta persoanele vârstnice care se confruntă cu situaţii dificile de viaţă’, mai informează sursa citată.
Populaţia României numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, iar mulţi dintre ei sunt afectaţi de singurătate şi lipsa resurselor pentru un trai decent. Un milion de vârstnici trăiesc singuri, iar 900.000 de pensionari în vârstă au pensia sub 1.000 de lei, o realitate statistică a anului 2021, un an marcat de provocări care au afectat profund viaţa persoanelor vârstnice.
Accesul limitat la informaţia digitală, imobilitatea fizică, bolile cronice sau lipsurile materiale aduc adeseori persoanele vârstnice în stare de izolare socială şi în imposibilitatea de a-şi rezolva nevoile de bază.
De-a lungul celor 30 de ani de activitate, cu implicarea voluntarilor şi mobilizarea partenerilor instituţionali şi a întregii comunităţi, Fundaţia Regală Margareta a României a creat diverse soluţii menite să îmbunătăţească vieţile acestora, să aline singurătatea, să prevină izolarea socială, ori să creeze oportunităţi pentru o viaţă activă, prin programe şi campanii precum: reţeaua Pentru Seniorii Noştri, Fondul pentru Vârstnici, Centrele Generaţii, Telefonul Vârstnicului, Conferinţa Bune Practici pentru o Bătrâneţe Frumoasă, au redat demnitatea şi speranţa la vârsta a III-a.