Acasă93Gabriel Toncean (FRCF): România devenit un punct de reper al sportului nostru...

Gabriel Toncean (FRCF): România devenit un punct de reper al sportului nostru la nivel mondial

Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (FRCF), Gabriel Toncean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în cei 10 ani care s-au scurs de la alegerea sa în fruntea acestei federaţii, România a început să fie recunoscută la nivel mondial şi prin culturism şi fitness, devenind campioană europeană pentru prima oară în istorie.

‘S-au împlinit 10 ani de când am fost ales în funcţia de preşedinte, o funcţie care m-a onorat, m-a responsabilizat şi cred că am şi performat în tot acest timp (…) Au fost 10 ani minunaţi la cârma Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, au fost 10 ani în care am reuşit să construim o echipă, am reuşit să obţinem rezultate şi, cel mai important, a reuşit ca România să devină un punct de reper al sportului nostru la nivel mondial. Vârful performanţei noastre ca organizaţie a fost în anul 2022, când, în premieră, am ieşit campioni europeni. A fost pentru prima dată în istoria Federaţiei Române de Culturism şi Fitness când FRCF a ieşit campioană europeană (…) Pentru performanţele obţinute, meritul este al întregii echipe’, a declarat Gabriel Toncean, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Preşedintele FRCF, care este şi director executiv al Federaţiei Internaţionale de Fitness şi Culturism (IFBB), preşedinte al Federaţiei Balcanice şi vicepreşedinte la nivelul forului european, a arătat că în perioada 2013-2022, sportivii români au obţinut 205 medalii de aur la campionate mondiale (59), europene (43) şi balcanice (103), 183 de medalii de argint şi 160 de medalii de bronz.

‘Din punctul meu de vedere este o cifră impresionantă. Aproape 600 de medalii aduse României în 10 ani. Aceeaşi federaţie pe care am preluat-o, cu un buget de 48.000 lei pe an, din care să ne descurcăm, să ne organizăm competiţiile, să plătim salariile angajaţilor la federaţie, să plătim serviciile de care beneficiam la acel moment (…) Îmi aduc aminte cu nostalgie şi cu tristeţe, totodată, plecarea la primul Campionat European, din 2013, având funcţia de preşedinte, în care ne-am întâlnit la aeroport cu sportivii lotului naţional, care erau foarte puţini la număr. Fiecare venea în costumele care le avea acasă, veneau în haine de blugi, în geci de piele. Deci acela a fost momentul în care am preluat federaţia. Iată că am reuşit, astăzi, după atâţia ani, ca Federaţia Română să fie recunoscută la nivel mondial, inclusiv prin comportament, prin etică şi cel mai mult prin rezultate’, a afirmat Toncean.

El a mai spus că, datorită echipei pe care a avut-o în spate, a reuşit să fie primul român care a devenit preşedintele Federaţiei Balcanice, ulterior vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Culturism şi Fitness, iar mai nou director executiv al Federaţiei Internaţionale.

Şeful comisiei de disciplină din Federaţia Română de Culturism şi Fitness, Daniel Oprea, a arătat că această federaţie, până la venirea lui Gabriel Toncean la conducere a fost ‘bugetată la limita suportabilului’, atât datorită lipsei rezultatelor internaţionale, cât şi disputelor interne.

‘Gabriel Toncean rămâne omul care a ştiut să ţină laolaltă o echipă (…) În momentul în care există un lider, un lider care să unească toate aceste valori ale fiecărui individ. Reuşeşti să faci o echipă bună. (…)Fiecare dintre cei din echipă am înţeles că urmăm o cale. Evident, nu a fost o atitudine, să-i spun aşa, dictatorială. Facem asta pentru că aşa am stabilit eu. Totul s-a bazat pe consultări, pe păreri, pe decizii, pe voturi, pentru că Biroul Federal votează. (…) Am obţinut atâtea medalii, am ieşit campioni europeni, am făcut şi am dres. Rămâne aspectul cel mai important. Federaţia noastră este una care a reuşit să aibă o vizibilitate extraordinară (…) Ministerul Sportului înţelege că Federaţia Română de Culturism şi Fitness este o federaţie cu potenţial, o federaţie care aduce rezultate şi, evident, o federaţie care trebuie bugetată corespunzător’, a precizat Oprea.

Acesta a pus accent pe două dintre proiectele de succes ale FRCF, cursul de instructor fitness şi proiectul Generaţia Fit, adresat celor care doresc să facă sport de acasă şi pentru acasă.

La conferinţa de presă au participat şi o serie de sportivi medaliaţi internaţional, precum campionul mondial şi european la culturism, Marcel Manea, o dublă vicecampioană europeană la fitness, Mara Zidărescu, şi o fostă medaliată internaţional, Tanita Groza Zetea, actualmente consilier în cadrul FRCF.

‘Din 2013, ne-am schimbat 180°, după ce dânsul (Toncean, n.r.) a preluat federaţia, încet-încet, s-a format o echipă. (…) După 2013, când a început şi loturile naţionale să aibă rezultate la campionatele internaţionale – cluburile nu mai puteau suprota cheltuielile, deplasările, cazările, dar în momentul de faţă Federaţia Română, suportă absolut toate cheltuielile şi asta datorită staff-ului federaţiei şi echipei. Nu este o echipă, aşa cum a spus Tanita, este o familie, acea familie s-a format şi în lotul naţional de sportivi, cu disciplină, cu o bună organizare. Au venit şi rezultatele. În momentul când eşti la lotul naţional, eşti obligat să dai totul, nu mai dai totul pentru club, dai totul pentru federaţie, pentru ţara ta şi vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Gabriel Toncean’, a declarat Marcel Manea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks