Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ‘Ion Dacian’ şi Ministerul Culturii organizează, vineri, de la ora 19,00, prima ediţie a Galei ‘Dans în jurul lumii’.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis vineri AGERPRES, evenimentul, dedicat marcării a 40 de ani de când se celebrează Ziua Internaţională a Dansului, va avea invitaţi speciali balerini de seamă care, de-a lungul carierei, au uimit prin aptitudinile remarcabile mii de spectatori din ţară şi de peste hotare.
Din programul Galei vor face parte variaţii clasice, jazz, dans modern şi contemporan, dansuri populare şi acro dance.
‘Dansul este bucuria manifestată în cele mai fericite momente ale vieţii noastre, mijloc de transmitere a simţămintelor, care emoţionează spectatorii indiferent de limba pe care o vorbesc sau locul de origine. Alături de muzică, de care este strâns legat, dansul este nu doar o manifestare universală, ci şi o alinare şi un imbold de a rezista în vremurile dificile ale omenirii. Astfel, instituţiile subordonate Ministerului Culturii au venit în ajutorul artiştilor care au fugit din calea războiului şi le-au oferit adăpost şi chiar un loc de muncă. Balerinii refugiaţi din Ucraina pot fi urmăriţi şi aplaudaţi astăzi pe scenele din România. La mulţi ani tuturor dansatorilor, coregrafilor şi regizorilor care duc mai departe misiunea acestei arte’, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, citat în comunicat.
Totodată, Asociaţia Colorăm Zâmbete împreună cu Ministerul Culturii organizează sâmbătă, de la ora 11,00, cea de-a patra ediţie a flashmobului ‘În paşi de dans’, în parcarea Bibliotecii Naţionale a României, la care câteva sute de copii îi invită pe bucureşteni să le fie alături.
Începând din 1982, la data de 29 aprilie este sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului, una dintre cele şapte arte, care pune în prim-plan expresivitatea şi complexitatea corpului uman, reuşind să traverseze orice graniţă de limbaj.
Iniţiativa de a celebra această zi aparţine Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI), partenerul principal pentru artele spectacolului al UNESCO, şi marchează, în acelaşi timp, naşterea fondatorului baletului modern, promotor al dansului ca artă independentă, Jean Georges Noverre.
În fiecare an, un coregraf sau un dansator renumit, selectat de Comitetul Internaţional de Dans al ITI şi Consiliul Executiv al ITI, transmit un mesaj care este tradus în numeroase limbi şi replicat la nivel global. Anul acesta, mesajul îi aparţine directorului artistic al Korean National Ballet, dansatoarea sud-coreeană KANG Sue-jin.
Conform Institutului Internaţional de Teatru, Ziua Internaţională a Dansului are ca obiective promovarea dansului în toate formele sale, să-i determine pe oameni să conştientizeze valoarea tuturor formelor de dans, dar şi să ofere comunităţii dansului cadrul de a-şi face cunoscută activitatea la scară largă, astfel încât guvernele şi liderii de opinie să fie conştienţi de valoarea şi importanţa acestei arte.