AcasăStiri generaleGala premiilor europene pentru oraşele fruntaşe la dezvoltare sustenabilă - în prima...

Gala premiilor europene pentru oraşele fruntaşe la dezvoltare sustenabilă – în prima ediţie postpandemie, la Braşov

Gala premiilor UNGSII – UN Global Sustainability Index Institute Foundation – are loc anul acesta, în premieră naţională, la trei ani după ultima ediţie, care a avut loc înainte de pandemie, la Braşov, în cadrul Forumului Oraşelor Verzi, ca recunoaştere a devotamentului cu care acest oraş urmăreşte atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, a declarat miercuri, Roman Gerasimov, expert UNGSII.

Topul realizat de experţii UNGSII urmăreşte să recompenseze progresele realizate de oraşe în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, bazându-se pe reflectarea acestora în presa internaţională.

‘Toţi vrem să ştim unde ne aflăm, avem nevoie de o reflexie în oglindă, avem nevoie ca cineva să aprecieze ceea ce facem. Şi este extraordinar când acest lucru nu este făcut de nişte experţi – pentru că cinci-şase dintre ei pot cădea de acord, pentru că unii pot fi mituiţi, alţii au preferaţii lor. Poţi alege datorită presei, pentru că ea este reflexia cea mai apropiată de adevăr, iar în cazul companiilor noi folosim rapoartele publice anuale (…) Azi, aici, în Braşov, vom prezenta aceste premii europene, care recompensează eforturile celor mai bune mai bune oraşe’, a precizat Gerasimov.

Conform acestuia, ‘marea surpriză’ a acestui top este Londra.

‘Surpriza majoră este că un oraş de talia Londrei poate fi atât de bun, a putut face atât de multe lucruri, schimbări, or, pentru schimbare este nevoie de timp, să construieşti drumuri, să schimbi legi şi mentalităţi umane. Câştigătorul este deci printre oraşe Londra. (…) Se spune că schimbările sunt mai uşoare pentru entităţi mai mici. Or, Londra, acum, are o populaţie de peste 20 de milioane de oameni, milioane de maşini, milioane de investitori’, a spus expertul UNGSII.

El a explicat că scopul realizării acestui top este şi de a arăta cum aceste măsuri, pentru dezvoltare sustenabilă, pot schimba viaţa oamenilor, iar decizia de a-l prezenta, anul acesta, la Braşov este o recunoaştere a modului în care acest oraş este dedicat acestui scop.

Totodată, Gerasimov a precizat că un alt aspect demn de remarcat în legătură cu Braşovul este acela că, aici, trecutul, istoria, pot convieţui cu tehnologiile de vârf.

‘În primul rând, apreciez modul în care braşovenii au ştiut să-şi păstreze istoria, apreciez centrul istoric – este o comoară – dar, alături de aceasta, acum, Braşovul are oportunitatea de a se dezvolta pe partea de tehnologie, una de ultimă generaţie – şi mă refer la HUB-ul pe Sănătate lansat ieri -care va fi una dintre cele mai competitive în Europa. Ceea ce înseamnă că poţi avea, una lângă alta, istorie şi tehnologii de vârf’, a afirmat Roman Gerasimov.

Braşovul va găzdui, în premieră naţională, unul dintre Fondurile pentru dezvoltare sustenabilă ale ONU, cel pe Sănătate, care va avea o valoare de până la 1 miliard de euro, lansarea înregistrării acestuia urmând să aibă loc pe 26 septembrie. Astfel, Braşovul va deveni un hub internaţional în ce priveşte investiţiile în domeniul medical, anunţul privind lansarea acestuia fiind făcut marţi, în cadrul Forumului Oraşelor Verzi.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks