Aproximativ 150 de copii români şi ucraineni au participat, vineri, la sărbătoarea care marchează punctul culminant al Săptămânii Copiilor, organizată de Fundaţia Inimă de Copil, informează responsabilul de comunicare al asociaţiei, Marius Ţuca.
Potrivit acestuia, a fost vorba despre cea mai mare petrecere a anului, o manifestare devenită tradiţională, care se desfăşoară în jurul datei de 1 iunie.
După doi ani în care pandemia a limitat proporţiile sărbătorii, anul acesta a avut loc o petrecere cu un număr record de participanţi, aproape 150, şi asta pentru că, pe lângă copiii din programele obişnuite ale Fundaţiei, anul acesta au participat şi aproximativ 80 de copii ai refugiaţilor ucraineni care şi-au găsit adăpost la Galaţi pe perioada războiului din ţara vecină.
Unii dintre ei frecventează în prezent cursurile Centrului de Zi pentru Refugiaţii Ucraineni al Fundaţiei Inimă de Copil.
‘Ne simţim extraordinar aici, este o ocazie unică pentru copiii noştri să interacţioneze cu copiii români. Este o oportunitate să aflăm lucruri frumoase unii despre ceilalţi şi să ne distrăm împreună’, a declarat Katya Kirchyk, voluntar ucrainean la Fundaţia Inimă de Copil:
Activităţile au fost atât educative, cât şi de recreere. Copiii au participat la ştafete, jocuri, au făcut mişcare, dar au şi ascultat poveşti, au pictat şi s-au vopsit pe faţă pentru a semăna cu personajele lor favorite.
‘Este o ocazie unică pentru copii să se bucure de a fi împreună într-un spaţiu non-formal, să îşi folosească creativitatea prin atelierele la care au participat, să se bucure de activităţile de echipă, să îşi dezvolte spiritul de echipă şi să se bucure din plin de o adevărată zi cu soare’, a spus Jeni Chirilă, coordonator Centre de Zi, Fundaţia Inimă de Copil.
Grupul de voluntari români şi ucraineni a fost completat la petrecere şi de un grup de voluntari de la asociaţia internaţională Good Neighbours, din Coreea de Sud, prezentă în ultimele săptămâni la Galaţi pentru a oferi sprijin în criza refugiaţilor ucraineni.
‘E un eveniment impresionant, este extraordinar să văd cum românii i-au primit cu căldură pe cei care a trebuit să plece de acasă. Am fost implicaţi în mai multe crize cu refugiaţi şi vă pot spune că rar am văzut ca gazdele să îi întâmpine pe refugiaţi cu atâta căldură. Când ne gândim la ajutor pentru refugiaţi ne gândim în primul rând la strictul necesar şi tocmai de aceea ideea cu petrecerea este extraordinară. Copiilor trebuie să le oferi şi distracţie. Copilăria lor nu poate fi replicată’, a precizat Hyunjung Cha, asistent manager Good Neighbours.
La petrecere au participat şi doi reprezentanţi ai angajaţilor Regiei Naţionale Monetăria Statului, care au strâns donaţii în ultimele zile şi au venit special la Galaţi pentru acest eveniment.
‘Am reuşit împreună să colectăm produse elementare, haine şi jucării, chiar şi sume de bani din care am achiziţionat 100 de carduri cadou, astfel încât să satisfacă necesităţile fiecăruia. Vă mulţumim că ne-aţi implicat şi ne-aţi permis să facem fericiţi copii care au mare nevoie de pace şi de linişte’, a afirmat Florin Popescu, şef compartiment Marketing Monetăria Statului. AGERPRES / (AS – autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu)