Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi va avea, în 2022, un buget de 924.262.820 de lei, cu 8% mai mare faţă de anul precedent, informează, joi, Biroul de presă al instituţiei.
‘A fost aprobat cel mai mare buget pe care l-a avut CJ în ultimele decenii. De asemenea, anul acesta, judeţul Galaţi va avea un buget record pentru investiţii, de aproximativ 670 de milioane de lei, adică aproape trei sferturi din tot bugetul pe 2022. Cea mai mare parte din acest buget de dezvoltare sunt fonduri europene atrase de către CJ, adică nu mai puţin de 450 de milioane de lei’, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
În 2022, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 72% pentru dezvoltare şi 28% pentru funcţionare.
‘Am reuşit, în mai puţin de şase ani, să creştem bugetul de investiţii de aproape 60 de ori, de la 12 milioane la aproximativ 670 de milioane de lei. Astfel, în 2016 investiţiile reprezentau undeva la 6% din buget, iar astăzi am reuşit să ajungem la 72% din totalul bugetului. Anul acesta, cele mai mari sume, adică peste 300 de milioane de lei, vor fi investite în infrastructura rutieră. Bugete mari de investiţii avem şi pentru protecţia mediului şi sănătate, respectiv 180 de milioane de lei pentru sistemul de management al deşeurilor şi 162 de milioane de lei pentru spitalele gălăţene’, a spus Costel Fotea.
În bugetul pe 2022 sunt prevăzute sume pentru demararea studiilor de specialitate în vederea realizării unui aeroport internaţional la Galaţi, precum şi pentru realizarea expertizelor şi a documentaţiei tehnice necesare construirii unui corp nou de clădire la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi.
De asemenea, deoarece se lucrează deja la pregătirea mai multor proiecte de investiţii la Spitalul Municipal ‘Anton Cincu’ din Tecuci, au fost prevăzute fonduri pentru studii de teren, expertize, studii de fezabilitate şi alte documente tehnice, astfel încât, în momentul în care spitalul va trece prin hotărâre de Guvern în administrarea CJ Galaţi, să fie demarate imediat toate aceste proceduri.
Bugetul de investiţii prevede şi fonduri pentru realizarea unui centru de îngrijiri paleative, demararea mai multor investiţii de modernizare a drumurilor judeţene, fonduri pentru restaurarea Bibliotecii ‘VA Urechia’ sau construirea unei baze de agrement în Pădurea Gârboavele.
De asemenea, vor fi continuate toate investiţiile aflate în plin proces de implementare, atât cele cu fonduri europene, cât şi cele finanţate cu fonduri proprii sau de la bugetul de stat. AGERPRES / (AS – autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu)