Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi organizează, sâmbătă, ‘Noaptea Muzeelor’, manifestare menită a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile proprii, dar să asiste şi la demonstraţii de şlefuire a pietrelor semipreţioase, informează, joi, purtătorul de cuvânt al instituţiei de cultură, Florin Matei.
Potrivit acestuia, gălăţenii, şi nu numai, amatori de ştiinţă, pot redescoperi la muzeu, în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: ‘Pe culmile Carpaţilor’, ‘Culoarea în lumea animală’, ‘Viperele din România’, ‘Universul mineralelor şi cristalelor’ şi Salonul de minerale, fosile, geme şi bijuterii ‘Feeria Cristalelor’.
Special pentru acest eveniment, publicul va putea asista la demonstraţii de şlefuire a pietrelor semipreţioase, susţinute de Teodora Tănase Carmen şi Badiu Cătălin, doi gălăţeni pasionaţi de minerale şi cristale.
Vor fi patru demonstraţii de şlefuire, fiecare cu o durată de 15 minute, după următorul program: 20,00, 20,45, 21,30 şi 22,15.
De asemenea, la Secţia Acvariu, pe lângă expoziţiile permanente ‘Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării’, ‘Ihtiofauna recifelor de corali’ şi ‘Ihtiofauna dulcicolă tropicală’, vizitatorii sunt aşteptaţi să descopere zona interactivă din acest sector, în care este montat un ecran multitouch de mari dimensiuni, intitulată ‘Viaţa din Marea Neagră’, unde se poate interacţiona virtual cu specii acvatice din Marea Neagră.
Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 21,00 – 00,00 (ultimul vizitator intră la 23,30), unde sunt pregătite toate instrumentele specifice pentru observaţiile astronomice de noapte. În caz de vreme rea, observaţiile astronomice vor fi anulate.
Muzeul gălăţean va fi deschis între orele 20,00 – 00,00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval.
Accesul publicului în ‘Noaptea Muzeelor’ se va face doar pe la Poarta Sud (trecere bac), între orele 20,00 – 23,30 (ora la care intră ultimul vizitator). Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului.
‘Noaptea muzeelor’ a fost iniţiată în 2005 la propunerea lui Donnedieu de Vabres, atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros.