Zeci de gălăţeni au participat, miercuri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii ‘Răsvan Angheluţă’, la vernisajul expoziţiei ‘Peşti din timpuri arhaice’, informează purtătorul de cuvânt al instituţiei de cultură, Florin Matei.
Potrivit acestuia, manifestarea este organizată în colaborare cu Complexul Muzeal Naţional Neamţ – Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ, care deţine în patrimoniul ştiinţific cea mai importantă colecţie de peşti fosili din România şi una dintre puţinele colecţii de acest gen din Europa.
Vizitatorii au ocazia să vadă specii de peşti repartizaţi în 30 de familii, care trăiau în urmă cu 35 de milioane de ani în Marea Paratethys, ce acoperea în Oligocen zona Carpaţilor.
Exponatele, unice în ţară, au fost descoperite în munţii din jurul oraşului Piatra Neamţ. Ele au atras atenţia cercetătorilor din străinătate, fiind comparabile cu specii similare din Iran, Caucaz, Polonia, Cehia, Elveţia, Germania, Franţa, demonstrând importanţa şi unicitatea deosebită a depozitelor fosilifere din aceste zone.
‘Speciile de peşti sunt indicatori direcţi atât ai biodiversităţii vertebratelor, cât şi ai reconstrucţiilor paleoecologice. Extrapolarea datelor actuale privind structura faunei de peşti fosili identificaţi în formaţiunile oligocene din nordul Carpaţilor Orientali permite aprecieri şi la nivel de climă, fiind tipică pentru zonele tropicale şi subtropicale’, a precizat Florin Matei.
Expoziţia ‘Peşti din timpuri arhaice’ va fi deschisă pentru public la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii ‘Răsvan Angheluţă’ Galaţi în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.