AcasăStiri generaleGalaţi: Peste 1.200 de tineri au participat la sărbătoarea Preasfintei Treimi în...

Galaţi: Peste 1.200 de tineri au participat la sărbătoarea Preasfintei Treimi în pădurea Buciumenilor

Peste 1.200 de tineri din şcolile din judeţele Galaţi şi Brăila au participat la pelerinajul şi convorbirile duhovniceşti care s-au desfăşurat de sărbătoarea Preasfintei Treimi în pădurea ce înconjoară Mănăstirea Buciumeni din nordul judeţului Galaţi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Potrivit sursei citate, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din mijlocul pădurii, în prezenţa tinerilor şi a numeroşilor credincioşi veniţi special din multe zone ale eparhiei pentru a participa la această mare sărbătoare din codrii Buciumenilor.

Pelerinajul tinerilor la mănăstirea Buciumeni a ajuns anul acesta la cea de a 27-a ediţie, iar tema generală a manifestării a fost dedicată rugăciunii.

Tinerii în mijlocul cărora s-au aflat mulţi preoţi veniţi din cele opt protopopiate ale eparhiei, au dat răspunsurile liturgice, iar la chinonic, grupurile de copii participanţi la pelerinaj, îmbrăcaţi în port popular românesc, au interpretat cântece religioase şi patriotice.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi şi în mod special tinerilor, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit evanghelia din această zi, subliniind totodată şi importanţa participării unui număr aşa de mare de tineri la sărbătoarea Sfintei Treimi în cadrul natural al pădurii de la cunoscuta şi îndrăgita mănăstire Buciumeni.

Chiriarhul Dunării de Jos a citit unul din ‘Imnele dumnezeieştii iubiri’ ale Sfântului Simeon Noul Teolog, tradus de monahia Teodosia Zorica Laţcu, cea mai reprezentativă poetă creştină din perioada postbelică, cu referire la pacea, bucuria şi lumina aduse în sufletele noastre de rugăciunea smerită, faptele bune şi împărtăşirea cu Sfintele Taine.

Întrucât în acest an, la data de 21 mai, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale a fost proclamată canonizarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, paraclisul tinerilor din pădurea Buciumeni (‘Catedrala cu vitralii foşnitoare’ – aşa cum a fost numit chiar de către tineri) a primit ca ocrotitoare spirituală această nouă sfântă.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor au fost şi tinerii din grupele catehetice care au participat la Concursul Naţional Catehetic ‘Rugăciunea în viaţa mea’, desfăşurat în Patriarhia Română în contextul ‘Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului’. La acest concurs naţional, la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au participat un număr de 1.060 de elevi din 59 de grupuri catehetice parohiale.

Acestora li s-au adăugat numeroşi elevi olimpici şi alţi tineri liceeni, profesori de religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ, dar şi părinţi ai tinerilor.

În semn de preţuire şi apreciere pentru părinţii şi copiii lor, pentru educaţia din şcoală şi pentru participarea la concursurilor şcolare şi cele parohiale, îndeosebi olimpiade şi concursul catehetic ‘Rugăciunea înviaţa mea’, prin contribuţia Centrului eparhial şi al protoieriilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au fost oferite premii în bani în cuantum de 20.000 lei, precum şi diplome şi alte daruri în valoare de 30.000 lei.

De asemenea, transportul tinerilor şi agapa oferită participanţilor la eveniment au fost asigurate de Centrul eparhial şi cele opt protoierii.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, au fost formate grupele pentru convorbirile duhovniceşti cu tinerii.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an şi pe abordarea unor aspecte ce îi frământă pe aceştia şi pentru care doresc să afle soluţii.

Înaltpreasfinţia Sa Casian a trecut pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale şi de interes pentru segmentul de vârstă pe care aceştia îl reprezintă. Coordonatorii acestor grupe au fost preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie. AGERPRES / (AS – autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks