Câteva zeci de gălăţeni au protestat miercuri, în faţa sediului SC Apă Canal, din cauza facturilor mari la apă potabilă şi canalizare, oamenii reclamând faptul că plătesc al doilea cel mai mare preţ din ţară, după Brăila, în condiţiile în care Galaţiul este înconjurat de trei ape – Dunăre, Siret şi Prut.
Gălăţenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi s-au adunat în faţa sediului SC Apă Canal, operatorul regional al serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din Galaţi, unde au protestat faţă de preţul de 15,84 lei/mc (apă potabilă + canalizare), stabilit începând cu 1 aprilie 2023 de societatea care deţine monopolul la nivel de judeţ pe acest serviciu.
Oamenii au reclamat faptul că factura la apă o depăşeste cu mult pe cea la energie electrică şi au cerut explicaţii în legătură cu calcularea preţului la apă, în condiţiile în care Galaţiul este înconjurat de Dunăre, Siret şi Prut.
‘Explicaţia este foarte simplă şi valabilă pentru toţi operatorii, chiar dacă Galaţiul este înconjurat de ape, asta nu înseamnă că apa Dunării, Prutului, Siretului este şi foarte curată, aşa încât să nu aibă nevoie de o tratare corespunzătoare. Mai mult, Galaţiul este alimentat cu apă din fronturile de captare de la Vadu Roşca şi Salcia Lieşti, sunt fronturi de captare la 70 de km de Galaţi, au trepte de furnizare, ceea ce înseamnă staţii de tratare şi pompare cu consum foarte mare de energie electrică, ştim foarte bine tarifele din ultima perioadă. Tarifele Apă Canal includ partea investiţională şi partea operaţională. Pentru partea investiţională a fost foarte clar, majorarea a fost de 7,5% pe apă şi 18% pe canalizare, iar costurile operaţionale practic sunt acoperite din inflaţie, care ştim foarte bine a fost foarte mare 14,95% şi TVA-ul. Tarifele sunt ajustate în fiecare an conform Planului anual de evoluţie a tarifelor, este o condiţie esenţială în contractele cu finanţare europeană. Această majorare este aprobată de toate autorităţile, inclusiv de ANRSC, bineînţeles în urma unei documentaţii complete şi bine justificate’, a declarat purtătorul de cuvânt al SC Apă Canal, Cornelia Arnăutu.