Comisariatul Gărzii de Mediu Vrancea a primit în anul 2021 circa 180 de sesizări şi petiţii, majoritatea privind abandonări şi depozitări ilegale de deşeuri, fiind aplicate sancţiuni în valoare de peste două milioane de lei, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
‘Anul trecut am avut circa 180 de sesizări şi petiţii, nu toate pe deşeuri, ci şi pe zgomot, poluarea aerului, depozitări pe malul apelor a materialului lemnos etc. Majoritatea au fost însă pe abandonări şi depozitări ilegale de deşeuri. Anul acesta am pornit în forţă şi sesizările privind deşeurile primează. Dincolo de măsurile de salubrizare şi modul de gestionare a deşeurilor care trebuie aplicat în astfel de cazuri, vorbim şi de sancţiuni, care pot pleca de la 15.000 lei şi pot ajunge până la 100.000 de lei’, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.
Ultimele sesizări privind deşeurile ilegale au venit de la Slobozia Bradului, acolo unde autorităţile spun că se confruntă zilnic mai ales cu sesizări privind incendierea deşeurilor.
‘La Slobozia Bradului este un foc continuu. La finele săptămânii trecute a fost ultima sesizare privind o incendiere. Am trimis o echipă acolo, a ajuns în timp şi a găsit trei minori care se încălzeau la un foc de cabluri. Utilizarea minorilor de către părinţi este o modalitate de a diminua sancţiunea. Conform ordonanţei care reglementează contravenţiile, plătesc jumătate din sancţiune dacă sunt minori. Chiar şi aşa, cei trei minori au fost sancţionaţi cu jumătate din maxim, câte 10.000 de lei de fiecare. Aş vrea să subliniez că aceste incendieri la Slobozia Bradului şi în alte localităţi ale judeţului, unde activităţile generatoare de astfel de deşeuri de plastic şi cauciuc sunt activităţi specifice, aceste incendiere nu vor putea fi stopate, în contextul legislaţiei locale, doar de către Garda de Mediu. De obicei, atunci când noi ajungem la o sesizare, la Slobozia Bradului de exemplu, de cele mai multe ori găsim un foc care arde, nu reuşim să identificăm persoane. Cei care dau foc acolo ştiu foarte bine sau sunt organizaţi şi se anunţă pentru a avea timp să părăsească locul. În schimb, există acolo autorităţi locale, poliţie, care au aceleaşi competenţe ca şi noi. Ei pot identifica şi sancţiona pe aceleaşi documente şi acte normative pe care sancţionăm şi noi’, a spus Aurel Cristian.
De la începutul anului în curs, la Slobozia Bradului s-au dat amenzi de aproape 50.000 de lei pentru neregularităţi privind deşeurile iar anul trecut cea mai mare sancţiune dată de Garda de Mediu, de 100.000 de lei, a fost tot la Slobozia Bradului şi tot pentru nerespectarea regimului deşeurilor.
Şeful Gărzii de Mediu Vrancea a atras atenţia că arderea ilegală a deşeurilor şi refuzul de a facilita controalele comisarilor de mediu sunt sancţionate cu amenzi ce pot ajunge până la 30.000 de lei.
‘Am avut un caz, la Vânători, în urma unei sesizări pentru un incendiu. Am găsit acolo o echipă de muncitori care ardeau plastice rezultate din construcţia unei case. La acel moment, şeful echipei de constructori nu a permis accesul echipei de comisari, a refuzat să se legitimeze, lucru pe care l-a făcut ulterior în prezenţa poliţiei. 6.000 de lei a luat amendă numai pentru refuzul de a se legitima. Pentru că au şi refuzat să stingă focul, evident că vor lua maximul amenzii. Dorim pe această cale să atragem atenţia asupra consecinţelor la care se expun persoanele fizice, dar şi juridice în astfel de situaţie. Refuzul accesului şi nefacilitarea controlului se sancţionează cu 30.000 de lei pentru persoana juridică’, a precizat comisarul-şef.
În anul 2021, inspectorii Gărzii de Mediu au efectuat 790 de inspecţii în toate zonele judeţului şi toate tipurile de activităţi. Pe parcursul întregului an au fost aplicate 184 de sancţiuni cu valoarea totală de 2.011.500 lei. Sancţiuni cuprinse între 30.000 lei şi 60.000 lei au fost aplicate unor agenţi economici cu activităţi din domeniul exploatărilor de resurse minerale (balastiere), a debitării lemnului, a colectării şi tratării apelor uzate, a colectării şi transportului deşeurilor. Pentru nerespectarea regimului deşeurilor, şi anume, abandonări, depozitări ilegale sau transporturi ilegale, au fost sancţionate 64 de unităţi administrativ-teritoriale, amenzile însumând 580.000 de lei. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)