‘Dadestar chaveste’/’Din tată în fiu’, o carte inedită dedicată muzicii lăutăreşti, semnată de Iulian Ignat, a fost lansată, duminică, la standul Institutului Cultural Român (ICR) de la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România.
Rod al muncii de 20 de ani a autorului, ‘Dadestar chaveste’, în limba romani ‘Din tată în fiu’, reuneşte, prin intermediul unor interviuri, ‘istoriile orale ale unor dinastii de lăutari’ – Caliu, George Udilă, Adrian Mihalache, Nicolae Feraru, Florin Niculescu, Zece prăjini, Taraful din Naipu, Fanfara Ciocârlia, – ş.a. – dezvăluind povestea autenticităţii şi continuităţii unei lumi şi a unei meserii de familie.
‘Nu am avut ambiţia să fac o enciclopedie. De-a lungul a 20 de ani am publicat aceste interviuri în revista Formula As, iar pentru carte le-am rescris. Practic, în carte povestesc despre întâlnirile pe care le-am avut cu aceşti oameni, pe scenă, acasă, unde m-au primit. Sunt lăutari de la ţară sau din Bucureşti care propun stiluri diferite de muzică. Pe unii, precum Caliu, i-a întâlnit de zeci de ori de-a lungul anilor’, a declarat, pentru AGERPRES, Iulian Ignat.
Prezent la lansare, Nicolae Feraru, ţambalist care a emigrat, la sfârşitul anilor ’80, în SUA, recompensat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu cea mai înaltă distincţie americană pe segmentul de muzici tradiţionale, şi-a exprimat regretul pentru dispariţia muzicii lăutăreşti, odată cu apariţia manelelor.
‘Pentru mine, muzica lăutărească este hrana. M-am născut cu ea în casa tatălui meu. Muzica lăutărească înseamnă muzică de dragoste, de of, de suferinţă, care pentru ceilalţi e mai puţin. Din păcate, la ora actuală această muzică a cam dispărut, pentru că au apărut manelele. Nu am nimic cu ei, să fie sănătoşi, dar măcar paralel ar trebui să mai funcţioneze şi această muzică lăutărească. Părinţii noştri stăteau, pe vremuri, la un pahar şi îşi ascultau oful, prin muzica acelui violonist care nu ştia note, dar ştia să-şi cânte oful, care era simţit şi de cel care stătea la masă. Ei cântau despre copii, despre cei care muriseră din familie, despre situaţia lor amărâtă. De ce la noi în România nu s-ar putea pune în valoare nu numai muzica lăutărească, ci şi muzica populară, muzica tradiţională românească?’, a spus lăutarul.
El a menţionat că a cântat pentru comunităţile române, bulgare, sârbe, maghiare şi italiene din SUA şi că îi vor urma fiul şi nepotul său, de 7 ani, căruia i-a confecţionat un ţambal în miniatură. ‘Am cântat recent la domnul Dinescu (poetul Mircea Dinescu n.r.) şi o să lansez o carte, ‘Prima mea iubire, ţambalul’, marţi, la Librăria Eminescu,’, a mai spus Nicolae Feraru.
Publicată în acest an la Editura ICR, lucrarea ‘Dadestar chaveste’ include şi 64 de fotografii alb-negru.