Scriitoarea şi activista civică Ana Blandiana şi-a lansat, sâmbătă, la Gaudeamus, volumul de memorii ‘Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal, 31 august 1988 – 12 decembrie 1989’, arătând că tinerii care citesc această carte vor fi mai înarmaţi în faţa unei ideologii care ‘nu s-a terminat odată cu căderea Zidului şi (…) se dezvoltă în Occident sub forma corectitudinii politice’.
‘Visul meu a fost ca aceste pagini să nu fi fost scrise (…) degeaba, să folosească la ceva, să folosească celor care nu le-au trăit şi care, chiar dacă acum li se va apărea totul suprarealist, vor descoperi nişte adevăruri pe care probabil că nu le au crezut când le-au spus bunicii şi părinţii lor, aşa cum în general tinerii nu-şi cred părinţii şi cred mai mult pe alţii. În orice caz, sentimentul meu este de recunoştinţă faţă de toţi tinerii care citesc această carte şi care în felul acesta vor fi mai înarmaţi în faţa unei ideologii care, în mod evident, nu s-a terminat odată cu căderea Zidului, care există sub formă instituţională în ţările comuniste din Extremul Orient, care există în tot felul de subterane psihologice şi în fostele ţări excomuniste şi care se dezvoltă în Occident sub forma corectitudinii politice’, a spus Blandiana, la standul Humanitas din cadrul Gaudeamus.
Scriitoarea şi-a exprimat fericirea că volumul său de memorii are succes, mai ales la tineri.
Despre cartea Anei Blandiana au vorbit, la lansare, criticii şi istoricii literari Tania Radu şi Ioan Pop, dar şi scriitoarea Tatiana Niculescu, cu toţii evidenţiind importanţa păstrării memoriei anilor întunecaţi ai Epocii Ceauşescu.
‘Toţi tinerii de astăzi pot învăţa enorm şi ar fi obligatorie lectura aceasta (a cărţii Anei Blandiana – n. r.), pentru că multă lume trece uşor peste evenimentele dramatice ale acestui sfârşit de epocă a lui Ceauşescu şi nu avem voie să uităm. Cartea lui Blandiana este o carte împotriva uitării, o carte de recuperare a demnităţii şi de apel la demnitatea românească, care trebuie să existe în continuare’, a spus Ioan Pop.