Scriitoarea Ioana Pârvulescu, a mărturisit, sâmbătă, că s-a distrat ‘enorm’ scriind cartea pentru copii ‘Trei zile nemaipomenite, lansată la standul Humanitas, din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România.
‘M-am distrat enorm scriind această carte. Mi-a făcut mare plăcere şi bucurie şi sper ca măcar o parte din această bucurie să vi se transmită şi dumneavoastră pentru că singurul lucru pe care îl vreau de la cărţile mele, de fapt sunt două lucruri, primul este să nu plictisească, iar a doua să aducă un pic de bucurie’, a spus scriitoarea.
Ea le-a spus celor mai bine de 100 de copii prezenţi la lansare că povestea din carte, porneşte de la un fapt real, petrecut, în casa părinţilor din Braşov, în copilărie, acela de a fi primit ‘vizita’ unei veveriţe.
‘Este cea mai frumoasă amintire din copilăria mea. A venit o veveriţă şi s-a aşezat pe balustrada terasei noastre după care a început să dea pentru mine un spectacol extraordinar de acrobaţie. Şi eu îi făceam cu mâna, îi făceam semne, ea îmi răspundea. Deci chiar s-a întâmplat lucrul ăsta, nu este o invenţie a mea şi nici o amintire falsă. Fireşte că imediat am pus – aveam nuci în casă pentru cozonac – am pus nuci pe terasă pe care le-am şi spart ca să vină şi veveriţa a continuat să vină zile în şir. Şi mai uimitor a fost în anul următor, tot iarna se întâmpla, veveriţa a continuat să vină. După un an a venit din nou la noi pe terasă, fireşte că iarăşi a avut mâncare. Nu mai ţin minte dacă a venit mai mult, câţi ani a venit, doi sigur a venit la rând, dar în orice caz mă împrietenisem cu ea şi era clar că am o comunicare şi mie îmi făcea tot spectacolul acela. Deci amintirea e reală, ea a stat ascunsă cum stau amintirile ani de zile o să vedeţi că şi voi aveţi acum amintiri frumoase’, a mai spus Ioana Pârvulescu.
Despre cartea Ioanei Pârvulescu, jurnalista şi scriitoarea Liana Alexandru a spus că este una ‘care se citeşte în trei zile, două zile, o zi, odată de două ori, de trei ori, pentru că este într-adevăr o carte foarte ataşantă’.
‘În primul rând prin felul în care scrie neobişnuit Ioana, dar eu cred că de data aceasta scriitura este foarte liberă, poate cea mai liberă scriitură din toate cărţile sale, şi ataşantă şi prin felul în care îşi construieşte personajele. Şi eu cred că aici va fi factorul irezistibil pentru copii, avem de a face cu un personaj extrem de carismatic, înţeleg de pe coperta a patra că a fost chiar un personaj real în copilăria Ioanei, o veveriţă’, a spus Alexandru.
Scriitoarea Cristina Cioabă a caracterizat volumul drept ‘o carte adevărată’.
‘Această carte este o carte adevărată. Ce înseamnă o carte adevărată? Am mai spus asta şi aş vrea să repet. Când scrii literatură pentru copii, trebuie să fii foarte bun, pentru că copiii se prind cel mai repede când ceva e fals. Nu poţi să-i păcăleşti nici cu trucuri, nici cu tehnici. La ei totul trebuie să fie adevărat şi simplu. Ăsta cred că e cel mai greu lucru. Eu cred că Ioana Pârvulescu are, nu ştiu, darul ăsta, cum să-l numesc, ştie să stea de vorbă cu copilul din ea, pentru că niciun scriitor pentru copii nu va scrie cărţi bune, dacă nu ştie să vorbească cu copilul din el’, a spus Cristina Cioabă.
Apărută la Humanitas Junior, cartea are ilustraţii realizate de Anca Smărăndache.
‘E o poveste care m-a făcut să-mi imaginez la fiecare frază câte o imagine. Sunt poveşti care nu-ţi spun nimic la prima lectură. Eu le vizualizez şi atunci pot să zic că această carte are un număr de ilustraţii, dar în capul meu sunt mult mai multe şi mi-ar fi plăcut să le fac şi pe restul. Au rămas multe schiţe nefăcute. Asta e, trebuie să aibă un număr de ilustraţii, dar debordează de imaginaţie şi chiar e magică. Şi dacă nu găsiţi magia trebuie să recitiţi. La fiecare capitol e un cârlig magic acolo şi mă bucur mult că am ilustrat-o, pentru că mi-a încălzit sufletul’, a spus Anca Smărăndache.