AcasăStiri generaleGaudeamus 30/ Mircea Coşea: Suntem altfel ca acum 30 de ani, dar...

Gaudeamus 30/ Mircea Coşea: Suntem altfel ca acum 30 de ani, dar mult sub posibilităţile noastre

Economistul Mircea Coşea consideră că România a avansat ‘mult sub posibilităţile sale’ în ultimii 30 de ani din cauza unei incapacităţi de a trăi momentul şi a unor conducători care nu au avut viziune.

‘România a fost întotdeauna sub capacităţile ei. Ceea ce e important este să recunoaştem că am avansat, s-au făcut lucruri importante, suntem altfel decât acum 30 de ani. Însă s-a făcut prea încet şi mult sub posibilităţile noastre. Deci avem, aş spune, o incapacitate de a trăi momentul. Nu avem parte de nişte conducători care să aibă viziune. Sunt conducători care au cel mult capacitatea de a înţelege ce se întâmplă mâine. Poimâine nu. E prea mult pentru ei’, a declarat Coşea, pentru AGERPRES.

Prof. univ. dr. Mircea Coşea, care a lansat, joi, la Târgul de Carte Gaudeamus, lucrarea ‘Economia României după pandemie – Cum poate fi săracă o ţară bogată?’, apărut la Editura Fundaţiei ‘România de mâine’, a susţinut că ‘nu putem ieşi din această situaţie mai repede de 10 sau 20 de ani’.

‘Pentru că nu avem resursa intelectuală pentru asta şi nici puterea politică. Suntem într-o situaţie în care decidenţii politici nu au forţa de a se baza pe votul pe care l-au obţinut. Nu le pasă cine i-a votat, ci dacă dau mâna cu cineva de la Bruxelles sau prin altă parte. Atâta timp cât nu avem nişte oameni care să fie legaţi de România prin democraţie, prin vot, prin obligaţia, prin responsabilitatea pe care şi-o iau atunci când sunt votaţi, nu vom avansa. Vom trăi mai bine, puţin mai bine de fiecare dată, vom trece de perioada aceasta de austeritate, care să ştiţi că se bazează doar pe incompetenţa celor care ne conduc. Nu prin lipsa de resurse. Cinic zicând, războiul din Ucraina ne crea oportunităţi mari. Nu le-am folosit, n-am ştiut. Din contră, am devenit o victimă colaterală. Până nu va veni la putere o generaţie nouă de politicieni nu-mi fac mari speranţe’, a spus Coşea.

El consideră că economia României e depăşită.

‘Noi trăim acum mult sub tendinţa care este în lume şi lucrurile acestea ne vor costa. Nu pe noi, generaţia veche, ci pe tinerii care vor veni şi care nu vor ajunge la o viaţă compatibilă cu ceea ce se întâmplă în lume, dar vor şi plăti, pentru că tot ce se întâmplă acum este pe datorie, care va trebui plătită până la urmă şi acesta va fi un motiv pentru care românii vor fi în continuare atraşi de străinătate. Vom avea forţă de muncă din ce în ce mai puţină, iar problema care trebuie rezolvată e că aceia care vin să lucreze pentru noi nu sunt oameni care completează forţa de muncă românească, ci oameni care o înlocuiesc. Pentru că românii pleacă şi în locul lor vin alţii cu altă cultură, cu alte obiceiuri, greu de asimilat. Vedem ce se întâmplă în ţări cu tradiţie şi, din acest punct de vedere, dacă nu vom avea o politică demografică acceptată de toată lumea, ceea ce nu avem, dacă nu vom avea o politică de irigaţii, dacă nu vom înţelege că avem nevoie de educaţie nu la nivelul elitei, ci la nivelul de jos, dacă nu vom înţelege că măsurile care se iau trebuie puse în practică de aceşti oameni care trăiesc în mare parte a ţării în Evul Mediu, nu vom avansa’, a arătat Mircea Coşea.

Profesorul Coşea a susţinut că ‘drumul pentru ieşirea din această situaţie ar fi acela enunţat de liberali în urmă cu un secol şi anume ca resursele naţionale să fie folosite pentru naţiunea română’.

‘Nu într-un scop autarhic, nu în izolare, dar în momentul în care, aşa cum spunea Madgearu (economistul, sociologul şi politicianul Virgil Madgearu – n.r.) acum aproape 100 de ani, pentru un tractor din Germania exporţi 10 vagoane cu grâu, e clar că va trebui să facem ceva ca să exportăm echitabil. Mă bucur că nişte entuziaşti au început să producă tractoare, dar statul nu are niciun amestec’, a mai spus Mircea Coşea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks