AcasăStiri generaleGeorge Ivaşcu: În Teatrul Metropolis nu se poate juca nimic, pentru că...

George Ivaşcu: În Teatrul Metropolis nu se poate juca nimic, pentru că este subfinanţat

Actorul George Ivaşcu a declarat joi că în Teatrul Metropolis nu se poate juca, deocamdată, nimic, ‘pentru că este subfinanţat la capitolul de unde se plătesc artiştii’.

‘Din păcate, în acest teatru nu se poate juca, deocamdată, nimic. Asta se întâmplă pentru că este subfinanţat la capitolul de unde se plătesc artiştii. Foarte mulţi pot mărturisi că de şase luni nu şi-au primit onorariile şi asta pentru că a fost alocat un buget care era de opt milioane şi ceva şi nu s-au alocat decât şapte milioane, cu toate că hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care este legiuitorul, a votat această sumă pentru anul trecut. Primăria Generală, din diverse motive, nu ne-a dat de fiecare dată sumele solicitate. (…) O decizie a părţii executive a Primăriei pe care nu o înţeleg’, a declarat managerul instituţiei, George Ivaşcu, la o conferinţă de presă.

El a spus că Teatrul Metropolis a fost înfiinţat în 2007 ‘ca primul şi singurul teatru de proiect’.

‘Teatrul Tineretului Metropolis a fost înfiinţat ca primul şi singurul teatru de proiect. Foarte mulţi dintre dumneavoastră poate nu ştiţi, dar diferenţa între teatrul de repertoriu, care are o echipă fixă, cu actori angajaţi, teatrul de proiect permite ca în baza proiectului să fie angajaţi, pe durată determinată, actorii tineri, care acum sunt în proporţie de 82% artişti independenţi care trăiesc numai din proiect, restul fiind şi actori care au şi alte contracte la alte entităţi. Apăr acest principiu, al teatrului de proiect şi al artiştilor independenţi, nu propriul meu scaun’, a explicat George Ivaşcu.

Managerul a precizat că are demisia scrisă, dar nu vrea să plece fără să ştie ce se va întâmpla mai departe cu teatrul.

‘Această hârtie este demisia mea, pe care vreau să ştiţi că este pregătită de mult. (…) Dacă omul care a construit un teatru a devenit motivul pentru care este suprimat, mă retrag fără niciun fel de regret, numai că acest teatru reprezintă munca mea de 15 ani. L-am construit în 2007 dintr-o ruină, în pereţii ăştia se află munca mea de 15 ani, aşa că n-am de gând să plec fără să ştiu ce se va întâmpla mai departe. Eu l-am construit, domnule primar general, dumneavoastră l-aţi închis în ultimii doi ani prin nefinanţare, neplătind artiştii’, a afirmat managerul Teatrul Metropolis.

George Ivaşcu a spus că prin gestul lui speră ca primăria să îşi schimbe opinia şi să plătească restanţele către artişti.

‘Eu am solicitat în demisie (…) că poate dânşii îşi vor schimba opinia şi vor plăti restanţele către artişti. Ăsta va fi poate primul semn de comunicare, de înţelegere, de care n-am avut parte de doi ani’, a precizat managerul.

Ivaşcu a declarat că şi-ar fi dorit ca la conferinţa de presă să fie prezent şi primarul Nicuşor Dan, pentru a avea ‘o discuţie deschisă’.

‘Pe scaunul de lângă mine ar fi trebuit să se afle primarul Nicuşor Dan. Nu e. Chiar am vrut să bem o cafea împreună. Mă aşteptam ca măcar doamna director (n.r. directorul executiv al Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Capitalei, Liliana Fedorca) să-l reprezinte pe domnul primar general şi destinele culturii bucureştene. (…) Am fost primul director care a cerut să fie evaluat online, în direct, asta ca o dovadă că n-am nimic de ascuns. De aceea v-am invitat la o discuţie deschisă la care, din păcate, nu aţi venit. O discuţie deschisă. Dumneavoastră de ce vă ascundeţi? Eu nu mai am nimic de pierdut. Am construit un teatru necesar pentru artiştii tineri care joacă în proporţie de 80%, adică peste 300 de tineri, tineri actori, regizori, scenografi. De doi ani vreţi să-l distrugeţi. În acest moment Teatrul Metropolis e doar o clădire în care se pot ţine conferinţe de presă, şedinţe, poate mâine nunţi, botezuri, dar nu spectacole. Nici măcar unul, pentru că în calitate de director nu mai pot să mă uit în ochii colegilor mei care nu-şi primesc onorariile, dar trebuie să-şi plătească facturile’, a spus George Ivaşcu.

Managerul a precizat că de-a lungul anilor peste jumătate de milion de spectatori au fost prezenţi la producţiile artistice ale Teatrului Tineretului Metropolis.

‘Publicul s-a putut bucura de mai bine de 4.000 de reprezentaţii ale spectacolelor din repertoriu, care au prins viaţă cu ajutorul celor peste 800 de colaboratori artişti (actori, regizori, scenografi), din care 55 de regizori artistici. Repertoriul a cuprins, de la înfiinţare până în prezent, peste 110 premiere apreciate la nivel naţional şi internaţional. (…) Teatrul Tineretului Metropolis a avut mai mult de 500 de participări în turnee din ţară şi străinătate, fiind, de asemenea, distins cu peste 60 de premii’, a mai spus Ivaşcu.

El a amintit şi de proiectul ‘Aleea Celebrităţilor’ şi de înfiinţarea Ziarului ‘Metropolis’, în 2014.

‘E greu când ştii că ţi-ai pus viaţa în slujba culturii, a teatrului şi să fii umilit, când mai bine mi se cerea demisia din prima. Cred că era mai corect. (…) E inexact ce se afirmă de Teatrul Metropolis, pentru că eu nu sunt Teatrul Metropolis. Eu, efemer, am condus destinul ăsta, am construit teatrul, e timpul să plec şi vă aştept la spectacol în calitate de actor’, a mai spus George Ivaşcu, la finalul conferinţei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks