TAROM a vândut sloturile de aterizare și decolare de pe aeroportul Heathrow, din Marea Britanie, companiei Qatar Airways.
- Este vorba despre 14 sloturi săptămânale, iar George Simion, președintele AUR, întreabă retoric „cine din statul român și Comisia Europeană a agreat vânzarea pe bucăți a TAROM și înlocuirea companiei de stat românești cu Wizz Air?”
„Cine vrea falimentarea cât mai urgentă a TAROM? De ce distrugem o companie fanion a țării? Are legătură acest subiect cu vizita lui Marcel Ciolacu, în luna aprilie, în Qatar?
Există presiuni mari, există trafic de influență la nivel guvernamental ca locul TAROM să fie luat de alte companii, cum ar fi Wizz Air.
Îmi aduc aminte și de o declarație foarte ciudată dată de CEO-ul Wizz Air, o companie mai mult decât privilegiată în România având în vedere situația de acum câțiva ani în care BlueAir era permanent amendată de autoritățile statului român. În tot acest timp, mie, reprezentanții ANPC mi-au spus, în comisia de economie din Parlament, unde sunt vice-președinte, că ei nu pot amenda Wizz Air pentru că această companie nu are sediul permanent în România.
Vânzarea sloturilor TAROM către Qatar Airways, după peste 40 de ani de la prima operare a unei curse a companiei spre Londra, urmează să mărească pierderile și așa mari de până acum ale TAROM. Specialiștii în domeniu îmi spun că TAROM nu a vrut să câștige 10.000 euro minim pe fiecare tronson al cursei Otopeni- Heathrow – Otopeni folosind avionul Airbus 318, cu o capacitate de 114 locuri, în locul avioanelor Boeing 737 seria 800, cu o capacitate de 189 de locuri. Diferența de taxe între cele două tipuri de avion era acoperită din contravaloarea a maximum 5 bilete. Este evident că cineva a vrut să “îngroape” cursa spre a putea fi vândut slotul aferent ei.
Ce este de făcut, cum putem salva TAROM?
Prin Planul Simion pentru Transporturi, specialiștii și profesioniștii care lucrează în domeniu au gândit alături de mine, alături de AUR, măsuri concrete și eficiente.
Trecutul aviației civile ne obligă să depășim provocările pe care toți acești ani din urmă ni le-au adus, iar lista de profesionalism și consecvență ne-au dus în situația colapsului companiei naționale TAROM.
Este nevoie de întărirea capacității administrative a organizațiilor de stat și a autorităților. În Consiliul de Administrație nu sunt numiți specialiști și trebuie implementat un management cu adevărat profesionist.
Tarom poate fi salvat și eficientizat și trebuie să rămână al românilor, prin măsuri concrete, transparente, dar mai ales hotărâte, care să fie duse până la capăt. Tarom poate să se dezvolte ca o companie regională și poate recâștiga piața internă.
Trebuie să gestionăm eficient resursa umană și să avem o strategie astfel încât experiența profesioniștilor să se regăsească în România.
Măsuri din Planul Simion pentru TAROM
- Restructurarea reală a companiei cu specialiști recunoscuți în aviație
- Tragerea la răspundere a celor vinovați pentru recuperarea pagubelor provocate companiei
- Eliminarea numirilor politice a persoanelor din conducere și introducerea examenului obligatoriu pe post conform OUG corporative
- Modernizarea reală a flotei prin eliminarea avioanelor Airbus și ATR
- Redeschiderea rutelor lung curier și transformarea aeroportului Otopeni în hub
- Refacerea sistemului de salarizare a tuturor angajaților companiei bazat pe performanță individuală
- Renegocierea tuturor contractelor păguboase pentru TAROM
Colegii mei, europarlamentarii AUR, au cerut explicații Comisiei Europene referitor la ajutorul de 95,3 milioane de euro pentru restructurarea TAROM. Comisia Europeană condiționează TAROM să cedeze o cotă de piață altor companii, să își micșoreze parcul de aeronave și numărul de rute. Cine va câștiga nu vor fi nici TAROM, nici cetățenii români! TAROM va pierde pentru că va rupe din cota sa de piață pentru a o da altor companii.
Scandalos este că România, prin ministrul Grindeanu, a fost de acord cu condițiile impuse de Comisia Europeană…
Prin Planul Simion arătăm că sunt soluții concrete pentru TAROM, pentru Transporturile din România! Arătăm că România are resurse, are ferestre de oportunitate și are atuuri legate de poziționarea geostrategică!
Totul este o chestiune de voință politică!
Trebuie doar să avem oameni pregătiți, oameni hotărâți pentru a schimba cu adevărat ceva! Și, îi avem! Trebuie doar să îi lăsăm să lucreze!„, spune George Simion.
Articolul George Simion: Cine din statul român și Comisia Europeană a agreat vânzarea pe bucăți a TAROM ? apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro