Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că, până la data de 16 februarie, România a recepţionat peste 32.453.000 de doze de vaccin anti-COVID, dintre acestea fiind administrate peste 16.600.000, reprezentând 51,28%.
‘Până la data de 16 februarie sunt peste 32.453.000 de doze recepţionate pe toate cele patru tipuri de vaccinuri, inclusiv vaccin pediatric de la compania Pfizer’, a precizat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.
El a precizat că au fost administrate, până-n prezent, peste 16.600.000 de doze de vaccin din totalul celor recepţionate, ceea ce înseamnă 51,28%.
‘Avem în stoc, în momentul de faţă, 7.810.000 de doze din toate cele patru tipuri de vaccinuri şi distribuite, respectiv doze donate sau vândute, 24.635.000 de doze ‘, a explicat Gheorghiţă.
Întrebat câte doze de vaccin ar mai urma să ajungă în România în acest an şi dacă există riscul ca acestea să rămână nefolosite, el a spus: ‘În mod evident, dacă rata de vaccinare scade foarte mult, vom rămâne cu un excedent de vaccinuri, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene’.
‘Însă, asta nu înseamnă că aceste doze nu-şi vor găsi utilitatea – fie, aşa cum a anunţat şi domnul ministru al Sănătăţii, vor intra într-un mecanism de donaţie, în sistemul COVAX, fie vor fi revândute acolo unde va exista această solicitare. În ceea ce priveşte calendarul de livrare, nu am la acest moment un calendar confirmat pentru că nici companiile nu ne transmit care va fi o eşalonare a livrărilor. Noi ne uităm întotdeauna şi la capacitatea de stocare şi în momentul în care atingem o capacitate de stocare pe cele trei tipuri de lanţ de frig, – 80 grade, -20 grade, 2 grade, amânăm, de obicei aceste tranşe şi dozele pot să fie donate sau revândute direct de la producător, fără să mai fie recepţionate în România’, a explicat Gheorghiţă.