Anunțul în spațiul public privind retragerea unui candidat din competiția electorală la prezidențiale, după expirarea termenului prevăzut de lege, și anume data de 19 martie, nu are implicații juridice și nu atrage modificarea machetelor buletinelor de vot sau tipizatelor proceselor-verbale privind rezultatele votării, iar consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală.
Aceste precizări apar în Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, în contextul începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale la data de 4 aprilie, ora 00:00.
Potrivit documentului, legislația electorală stabilește termene exacte pentru renunțarea la candidatură sau retragerea candidaturii.
La alegerile pentru președintele României din anul 2025, termenul prevăzut de lege pentru renunțarea la candidatură a expirat. Candidații puteau renunța cel mai târziu la data de 19 martie 2025, ora 24:00.
‘Ulterior acestei date, indiferent de declarațiile publice ale persoanelor ale căror candidaturi au rămas definitive, în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor votării (tipărite cu prenumele și numele candidaților în ordinea rezultată din tragerea la sorți a înscrierii acestora pe buletinele de vot), se vor consemna voturile obținute de către fiecare candidat astfel cum reies din operațiunile de numărare a buletinelor de vot, chiar dacă unul dintre acești candidați a anunțat public retragerea din cursa electorală sau intenția de a transfera voturile sale către un alt candidat”, se arată în ghid.
Anunțul în spațiul public privind retragerea din competiția electorală nu are implicații juridice și nu atrage modificarea machetelor buletinelor de vot sau tipizatelor proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, precizează AEP.
”Anunțul în spațiul public privind transferul voturilor către un alt candidat nu atrage consemnarea voturilor valabil exprimate primite de către respectivul candidat ca fiind voturi valabil exprimate pentru candidatul către care a afirmat că trebuie transferate voturile. Consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală”, se mai menționează în ghidul AEP.
Totodată, pentru a preveni dezinformarea electoratului este relevantă cunoașterea listei finale a candidaților la alegerile prezidențiale. Aceasta este publicată pe site-ul Biroului Electoral Central.
Persoanele care nu sunt incluse în această listă nu dețin calitatea de candidați, nu vor fi înscrise pe buletinele de vot și nu li se vor atribui voturi valabil exprimate, atrag atenția autorii ghidului.
”Atenție la campaniile de dezinformare care promovează false așteptări și invocă proceduri neprevăzute de lege!” – avertizează AEP.
Dacă pe buletinul de vot alegătorul desenează un patrulater în care înscrie numele și prenumele unei persoane (reală sau fictivă), acea persoană nu va fi înscrisă în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor.
Desenarea acelui chenar pe buletinul de vot nu oferă posibilitatea contorizării voturilor pentru persoana astfel adăugată.
”Exprimarea votului pentru persoana reală sau fictivă înscrisă în patrulaterul desenat de alegător pe buletinul de vot, prin aplicarea ștampilei cu mențiunea ‘VOTAT’ în respectivul patrulater, nu reprezintă un vot valabil exprimat pentru respectiva persoană. Consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală”, se mai arată în ghid.
***
La alegerile prezidențiale organizate în noiembrie 2024, Ludovic Orban, candidatul partidului Forța Dreptei și PMP, și-a anunțat retragerea din cursa pentru Cotroceni după expirarea termenului legal, arătând că o susține pe Elena Lasconi (USR). El a rămas însă pe buletinul de vot și potrivit rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Central după primul tur al prezidențialelor Orban a obținut 20.089 voturi valabil exprimate, reprezentând 0,22%.
În ultima perioadă, au apărut diferite speculații în spațiul public privind o posibilă retragere a unor candidați și la alegerile din luna mai.
Sursa: AGERPRES
Articolul Ghid AEP: Retragerea unui candidat din competiție, după termenul legal, nu are implicații juridice apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro