AcasăStiri generaleGigel Lazăr: Strategia Naţională Antidrog să fie sub coordonarea unei agenţii independente...

Gigel Lazăr: Strategia Naţională Antidrog să fie sub coordonarea unei agenţii independente financiar

Strategia Naţională Antidrog trebuie să fie sub coordonarea unei agenţii independente din punct de vedere al finanţării, care să încorporeze toate serviciile specifice, de la prevenire şi până la reinserţie, a propus joi Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Antidrog, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Drogurile în România: darul otrăvit al guvernanţilor pentru generaţiile prezente şi viitoare’, un eveniment organizat de grupurile parlamentare AUR.

‘De fiecare dată s-a spus că nu sunt fonduri. Agenţia Naţională Antidrog, de exemplu, nu are resurse decât pentru salarii şi cred că 100.000 de euro la nivel naţional pentru programe şi proiecte. Atunci cu ce poate să facă prevenire? Nu sunt resurse. (…) Din păcate, strategiile naţionale antidrog elaborate în ultimii 18 ani au fost un fel de copil cu foarte multe moaşe, responsabilităţile fiind atât ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii, autorităţilor administraţiilor centrale, locale ş.a.m.d., dar nimeni nu răspundea de nimic. (…) Această strategie naţională antidrog trebuie să nu mai fie copilul cu multe moaşe, trebuie bine determinat cine răspunde şi de ce răspunde, cine se concentrează pe o anumită temă, cine pe altă temă şi să fie sub coordonarea unei agenţii independente din punct de vedere al finanţării, aşa cum, de exemplu, avem Agenţia Antidoping. (…) Mă întreb de ce nu putem avea o agenţie care să încorporeze toate serviciile şi mă refer aici şi la prevenire şi la evaluare şi la consiliere şi la tratament şi la reinserţie, pentru că discutăm de un sistem integrat. Dacă vom repartiza toate aceste lucruri – o parte la Interne, o parte la Sănătate, o parte la Tineret – şi fără să fie o coordonare unitară, cu certitudine nu vom avea de fapt decât o altă strategie fără un efect foarte bine determinat’, a explicat Lazăr.

În context, preşedintele AUR, deputatul George Simion, a afirmat că acest fenomen care a luat amploare în ultimii ani – consumul de droguri – este ‘o boală’ cauzată de lipsa de strategie a ţării.

‘Consumul de droguri este de fapt o boală datorată lipsei de strategie a ţării, nu avem nicio strategie a sportului, nu avem nicio strategie în a ocupa timpul tinerilor cu alte lucruri. Dacă tu nu-i duci să facă sport, dacă tu nu le oferi nişte alternative sănătoase de a-şi petrece timpul, sigur că vor cădea pradă unor astfel de tentaţii. (…) Nu înţelegem de ce peste tot, la liber, sunt droguri, nu medicamente, foarte periculoase. (…) Programele de prevenţie în rândul tinerilor se rezumă de multe ori la nişte pliante, la nişte spoturi TV, la nişte lucruri care nu ating tineri nici măcar într-un procent de 1%’, a susţinut George Simion.

Prezent la dezbatere, Georgian Drăgan, reprezentantul Poliţiei Române, a prezentat o serie de date referitoare la acţiunile poliţiştilor antidrog şi procurorilor DIICOT, soldate cu capturi importante de droguri, menţionând că în ultimele nouă luni ale anului au fost destructurate 42 de grupuri infracţionale organizate, specializate în traficul cu stupefiante.

El a mai precizat că, în contextul actual, este nevoie de o regândire a activităţii antidrog, respectiv mărirea numărului de poliţişti care să acţioneze în acest segment, ‘pentru că, într-adevăr, în ultimii ani, acest fenomen a căpătat o anumită amploare’.

Participanţii la dezbatere au criticat autorităţile pentru reacţia slabă faţă de amploarea traficului şi consumului de droguri în România, fenomen ce afectează în special tinerii.

‘Sunt străzi în Bucureşti unde te duce taximetristul, ştiu toţi poliţiştii că de acolo se cumpără droguri şi există protecţia Poliţiei. Asta e în fişa de post sau cum? Sigur că o să prindeţi în perioada următoare, o să faceţi nişte capturi record, o să vi le trimită chiar acele reţele de traficanţi ca să aveţi ce arăta, să vă lăudaţi cu capturi record. Piaţa din România este inundată cu droguri, dacă nu vedeţi lucrul ăsta şi dacă soluţia este undeva la nivelul următorilor zeci de ani, timp în care ne mor copiii, în care se întâmplă accidente rutiere ş.a.m.d., în continuare o să patroneze Poliţia aceste reţele de trafic de droguri. Poate nu aveţi oameni, poate nu aveţi dotări, dar nu îmi spuneţi că Poliţia îşi face datoria’, a susţinut George Simion.

La evenimentul organizat de grupurile parlamentare ale AUR au participat reprezentanţi ai instituţiilor statului care au responsabilităţi în combaterea consumului şi traficului de droguri, precum Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională Antidrog, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), alături de specialişti în domeniu, cadre medicale, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, jurnalişti, dar şi reprezentanţi ai părinţilor.

Potrivit AUR, consumul de droguri în România a devenit ‘o problemă acută şi alarmantă, cu implicaţii serioase asupra societăţii noastre şi asupra siguranţei naţionale’. ‘Amploarea pe care acest fenomen a luat-o ne obligă să privim cu seriozitate şi preocupare consecinţele devastatoare ale consumului de substanţe psihoactive asupra individului, familiei şi comunităţii în ansamblu’, subliniază AUR.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks