Doar trei din cele 29 de adăposturi de protecţie civilă din judeţul Giurgiu sunt operative, iar mai mult de jumătate dintre acestea nu sunt etanşe, sunt neigienizate, nu au au ventilaţie, instalaţii sanitare, electrice ori sunt inundate, a informat, marţi, Instituţia Prefectului.
‘Ca urmare a verificărilor efectuate în ultima săptămână de zile de către comisia mixtă desemnată la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu la adăposturile de protecţie civilă existente în municipiul Giurgiu şi în oraşul Bolintin Vale, vă aducem la cunoştinţă faptul că la nivelul municipiului Giurgiu există un număr redus de adăposturi de protecţie civilă operative, respectiv trei dintr-un total de 29. Un număr de 26 din cele 29 de adăposturi au garniturile de la uşi şi ferestre neetanşe, neconforme sau inexistente. Un număr de 19 adăposturi sunt neigienizate, 13 au ţevi şi conducte în interior, în cinci instalaţiile de filtroventilaţie sunt nefuncţionale sau lipsesc cu desăvârşire, în trei nu sunt instalaţii electrice, 13 au instalaţii sanitare nefuncţionale sau dezafectate, cinci sunt inundate sau parţial inundate şi în toate sunt depozitate lucruri necorespunzătoare’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.
Totodată, în urma acestor verificări a reieşit că şi adăpostul de protecţie civilă din cadrul Primăriei oraşului Bolintin – Vale este neoperativ.
Având în vedere faptul că oraşul Mihăileşti nu dispune de nici un adăpost de protecţie civilă, a fost transmisă o adresă către primăria localităţii prin care a fost solicitată identificarea unor spaţii care să poată fi folosite în acest scop.
De asemenea, către Primăria municipiului Giurgiu şi către Primăria oraşului Bolintin Vale au fost transmise adrese prin care este adus la cunoştinţă faptul că dispunerea de măsuri şi controlul modului de întreţinere a spaţiilor de adăpostire colective de către administratorul acestora intră în atribuţia acestor instituţii. În aceste adrese s-a solicitat dispunerea măsurilor necesare pentru punerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecţie civilă neconforme.
În cazul în care acest lucru nu va putea fi realizat, a fost recomandată scoaterea acestora din uz şi identificarea unor noi spaţii care să poată fi folosite cu destinaţia de adăposturi de protecţie civilă, în vederea luării celor mai bune decizii pentru cetăţeni.
Capacitatea totală de adăpostire în adăposturile de protecţie civilă de pe raza judeţului este de 4.780 de persoane, aceasta fiind calculată în funcţie de suprafaţă, astfel încât fiecărei persoane să-i fie asigurat un metru pătrat.
Cele trei adăposturi funcţionale din municipiul Giurgiu sunt amplasate la sediile Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Consiliului Judeţean şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)