Ziua Naţională a Bulgariei şi Ziua Mărţişorului au fost sărbătorite, miercuri, la Muzeul Judeţean Giurgiu, prin organizarea a două expoziţii realizate împreună cu Muzeul Regional de Istorie din Ruse.
Una dintre expoziţii cuprinde şi imagini din războiul cu otomanii din anii 1876-1878, iar cealaltă este alcătuită din marteniţe, mărţişoarele tradiţionale bulgăreşti împletite din fire de lână albe şi roşii şi care vestesc sosirea primăverii.
‘Mă bucur foarte tare că sunt astăzi aici, cu voi. Vreau să vă spun că de fiecare dată rămân plăcut surprins de fiecare vizită aici. Avem colaborări pe toate planurile, dar relaţiile culturale sunt foarte importante pentru noi şi cred că aceste relaţii care vin din secolele trecute vor fi întărite şi vom merge mai mult în viitor cu mai multe şi mai multe evenimente culturale’, a declarat prefectul de Ruse, Anatoli Stanev.
El i-a înmânat directorului Muzeului Judeţean Giurgiu, Gabi Dumitru, o diplomă de onoare, pentru implicarea în realizarea acestui ‘pod spiritual între Ruse şi Giurgiu’.
Şi preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a declarat că relaţiile culturale fac ca românii şi bulgarii să fie uniţi. ‘Confirm, o dată în plus, faptul că suntem o mare familie, români şi bulgari, şi că evenimentele importante în fiecare comunitate sunt sărbătorite şi apreciate pe ambele maluri ale Dunării’, a declarat Dumitru Beianu.
Vizitatorii au putut asista la vernisajul celor două expoziţii dedicate mărţişorului şi sosirii primăverii şi Zilei naţionale a Bulgariei, sărbătorită în fiecare an la data de 3 martie.
‘Astăzi prezentăm la Muzeul Judeţean Giurgiu o expoziţie dedicată mărţişorului şi sosirii primăverii şi Zilei Naţionale a Bulgariei (…) Totodată, vreau să subliniez că anul acesta Euroregiunea Danubius împlineşte 20 de ani de activitate, iar în tot acest timp am desfăşurat împreună foarte multe evenimente în domeniul culturii. Mă bucur foarte tare, chiar dacă încă nu am scăpat de pandemie, că am reuşit astăzi să facem aceste două expoziţii care să arate oamenilor de pe ambele maluri ale Dunării câte puncte comune avem’, a declarat şi directorul Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva.
Directorul Muzeului Regional de Istorie din Ruse, Nicolai Nenov, a prezentat imaginile din războiul din 1876-1878 cu otomanii şi a spus că bulgarii nu au uitat niciodată că şi românii şi-au dat sângele pentru eliberarea Bulgariei.
La eveniment au mai participat primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, administratorul public al municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu, reprezentanţi ai altor instituţii culturale şi ai arhivelor naţionale din Giurgiu şi Ruse. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)