Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România, Ştefan Oprea, şi ministrul bulgar al Economiei şi Industriei, Bogdan Bogdanov, prezenţi joi, la Ruse, la Forumul de Afaceri bulgaro-român ‘United Europe – One Path to Economic Security and Sustainable Integration’ şi-au exprimat încrederea că demersul lor comun pentru intrarea celor două ţări în Schengen va avea rezultate până la finalul acestui an.
‘Economiile celor două state progresează, Bulgaria a fost a doua cea mai prosperă ţară din Europa, cu o creştere economică de până la 30%, situaţia s-a menţinut şi anul acesta. Chiar dacă unii dintre partenerii noştri sunt în recesiune, Bulgaria şi România sunt state cu o creştere a PIB. Economiile noastre cresc constant, industriile noastre sunt mai productive. Suntem într-o etapă a progresului care nu ne mai face să ne simţim ţări cu forţă de muncă ieftină, suntem un teren propice prosperităţii, noi suntem ţările unde se produce inovaţie ce stă la baza noii revoluţii industriale a Europei. Suntem o parte activă a dezvoltării Europei şi cu cât finalizăm mai repede procesul pentru o integrare deplină, cu atât mai uşor va reuşi Europa să-şi îmbunătăţească nivelul de competitivitate’, a declarat ministrul Economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov.
Ministrul Ştefan Oprea a spus că nu doar cetăţenii români şi bulgari, ci toţi cetăţenii europeni sunt afectaţi economic de faptul că România şi Bulgaria nu se află în Schengen.
‘Sentimentul de frustrare care există în România şi Bulgaria lasă urme inclusiv în cifrele de afaceri şi în profiturile pe care companiile austriece le au astăzi în cele două state membre. Cred că este o mare greşeală să exporţi o problemă internă a unui stat la nivelul Europei. Cred că am văzut această greşeală în Europa, am văzut consecinţele ei, ducând chiar la un exit. Acesta este mesajul pe care vreau să îl transmit împreună cu ministrul Economiei din Bulgaria, că nu sunt afectate doar companiile bulgare şi româneşti, ci toţi cetăţenii europeni care şi ei plătesc preţul fiecărui produs pe care îl cumpără, al faptului că România şi Bulgaria nu sunt încă în Spaţiul Schengen. Sper ca demersul nostru să aibă rezultate cât mai repede, chiar la Consiliul JAI din decembrie’, a afirmat Ştefan Oprea.
În sală au mai fost prezenţi ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Radko Vlaykov, ambasadoarea României în Bulgaria, Brânduşa Ioana Predescu, dar şi ambasadorul Austriei în Bulgaria, Andrea Wicke Bohm.
‘Suntem conştienţi că România şi Bulgaria, împreună, sunt mai puternice. Datorită acordului semnat la aderarea la UE avem obligaţia de a ne integra în Spaţiul Schengen. În momentul de faţă suntem limitaţi, un drept ne este limitat şi singurul motiv pentru care acest drept ne este limitat este reflectat de probleme politice interne într-unul din statele care este principalul investitor în România şi în Bulgaria. Ar trebui ca mediul de afaceri român şi bulgar să se unească, este o oportunitate de a ne face vocea comună auzită. Abordarea noastră comună trebuie să se bazeze pe solidaritate europeană şi să ne opunem atitudinii negative pe care o vedem la adresa noastră. Atâta timp cât România şi Bulgaria sunt membre care contribuie la binele UE, să nu fie respinse din Spaţiul Schengen. Avem sprijinul tuturor statelor membre, mai puţin al unui stat şi eu sper că această chestiune va fi rezolvată în curând’, a declarat ambasadorul Radko Vlaykov.
Toţi cei prezenţi în sală au spus că este o prioritate să dezvoltăm conectivitatea celor două state.
‘Costul de a nu integra în totalitate doi membri ai UE se varsă şi în buzunarele şi facturile pe care le plătesc cetăţenii europeni din restul statelor membre care primesc mărfuri din toată lumea pe artera vitală a rutelor de transport pentru mărfuri din toată lumea, către vestul UE. Acest lucru trebuie să îl vedem toţi, nu doar noi aici la Dunăre, în microclimatul nostru. Să ne uităm la beneficiile pe care le-a adus dispariţia graniţelor cu tot ce înseamnă ele ca tarife, cursuri, timpi de aşteptare între ţări ca Germania şi Polonia, între Austria şi Slovacia, a crescut comerţul între ele pentru că au dispărut tarifele. Şi lucrul acesta este firesc să se întâmple şi aici, între România şi Bulgaria. Dar nu este vorba doar despre România şi Bulgaria, este vorba de Ungaria şi România, Grecia şi Bulgaria aş spune că şi aici bate inima Europei’, a subliniat ambasadoarea României în Bulgaria, Brânduşa Ioana Predescu.
Ambasadorul Austriei în Bulgaria, Andrea Wicke Bohm, a declarat că Dunărea creează conexiuni cu ambele ţări, Bulgaria şi România, investitorii austrieci au relaţii de colaborare de mulţi ani în această parte a Europei iar poziţia Austriei nu este împotriva României şi Bulgariei, ci este preocupată de securitate, pentru că ‘stabilitatea şi securitatea în această regiune reprezintă o prioritate’. AGERPRES( AS-Camelia Bigan, editor: Antonia Niţă)